СТАРА ПЛАНИНА: Арбиње – Копренски водопад – Три Чуке – кањон Росомаче

Стара планина је, не само у географском смислу, јединствена целина; то је један свет лепоте који сваком поштоваоцу природе мами уздахе, и свака реч је просто мала и слаба да опише то. Ми вас овога пута позивамо у Арбиње – срце овог предивног масива и срж његове лепоте!

Стара планина је, не само у географском смислу, јединствена целина; то је један свет лепоте који сваком поштоваоцу природе мами уздахе, и свака реч је просто мала и слаба да опише то. Ми вас овога пута позивамо у Арбиње – срце овог предивног масива и срж његове лепоте!

 

Петак, 29. август:

ПОЛАЗАК: са паркинга испред центра “Сава” тачно у 16 h, како бисмо до 22 h стигли до села Дојкинци, где ћемо коначити. Пут је дуг, наравно имћемо успутну паузу.

Субота, 30. август:

Устајемо рано и у 8.00 h се одвозимо комбијем до полазне тачке за пешачење.  Пролазимо Скрипчанову чесму, и застајемо крај водопада Драганов вир и Трупавац. Полазимо на пешачење ка фантастичном Копренском водопаду.

Скрипчанова чесма Драганов вир Трупавац

Учесници који се определе за лакшу варијанту овде завршавају своју путању и полако ће се враћати са Новицом ка Дојкинцима, уживајући у заиста несвакидашњој лепоти Арбиња, а оно је ТОЛИКО лепо, да ни сликама не верујте – лепше је! Ова лакша траса дуга је 15 km са 520 m успона.

Копренски водопад

Природа је маестрално извајала корито Дојкиначке реке црвеним пешчаром и учинила га својим знамењем фасцинирајуће лепоте!

Дојкиначка река Дојкиначка река

Учесници који желе да се попну на врх Три Чуке (1933 m), настављају успон са Нешом Царевићем. Они ће наставити после водопада до овог карактеристичног и познатог (вишеструког) врха Старе и вратити се до полазне тачке, одакле се комбијем враћају до Дојкинаца. Ова траса је дуга 18  km са успоном од 790 m, што значи да је за њено савлађивање неопходна добра кондиција.

Копренски водопад од водопада ка Три Чуке... Ено су!

Од Копренског водопада почиње зона боровница, дакле се успон одвија под “отежаним условима”, јер ће нас то свакако мало задржавати :-) Убрзо ће нам се указати Три Чуке…Рачунајте да пролазимо клеку, на Старој планини је уобичајена ствар да су путеви на висинама њоме обрасли.

Рачунајте да пролазимо клеку, на Старој планини је уобичајена ствар да су путеви на висинама њоме обрасли.Такође, напомињемо да завршни спуст са Три Чуке (1 km непосредно пре спуштања на макадам)  води кроз шуму, делимично БЕЗ стазе.

На Првој чуки

Недеља, 31. август:

Устајемо опет рано и спакованих ствари у 8 h напуштамо село Дојкинци и одвозимо се до села Славиња где обилазимо кањон Росомаче, а потом и село Рсовци у коме је црква у пећини са иконом ћелавог Исуса.

DSCF0925p DSCF0741p 10325553_516855835081762_4868765152746579718_n

Иначе, у селу је и огромно стабло црног бора, које је једно од првих природних вредности на Старој планини,стабло црног бора у селу Рсовци које је појединачно стављено под заштиту.

Ове трасе су кратке од по 1 до 2 km са незнатном висинском разликом.

Полазимо ка Београду и успут правимо паузу у Сићевачкој клисури. У Београд стижемо до  22.30 h.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац и штапови за пешачење, одећа прилагођена времену, батеријске лампе, заштита од сунца, ветра и евентуалних падавина, пресвлака, храна из ранца.

ЦЕНА:  биће ажурирана до краја недеље; предвиђено је да се путује минибусом, а на располагању ће бити смештај у планинарском дому у Дојкинцима (бивша караула), шаторима, или кућама – како ко буде желео.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба средом у 20 h (Устаничка 125 ц, Коњарник, код хотела “Србија”)

Акцију реализују:

                          Новица Радојичић : nole@serbianoutdoor.com  065 55 99 346         

                          Ненад Царевић:  nesa@serbianoutdoor.com  064  684 01 37

                          Здравко Шево:  zdravko@serbianoutdoor.com  063 328 861

  _DSC3795p IMG_5232

Погледајте све шта смо припремили за 2014.

Пријавом за учешће у акцијама Клуба, у обавези сте да током акције поштујете Статут и Правилник о извођењу активности КАУП-а, без обзира да ли сте члан КАУП-а, или неког другог  удружења.

Акцију реализују:
Новица Радојичић, 065 55 99 346, nole@serbianoutdoor.com
Ненад Царевић, 064 684 01 37, nesa@serbianoutdoor.com
Здравко Шево, 063 328 861, zdravko@serbianoutdoor.com

http://serbianoutdoor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *