150 skijaša iz Evrope na Staroj planini

Na Staroj planini održan je 9. Evrobalkan kup “Konstantin 2013” na kome je ove godine učestvovao rekordan broj skijaša.

Više od 150 skijaša iz većine evropskih zemalja, ali i sa drugih kontineta bilo je na Staroj planini na Evrobalkan kupu. Takmičili su se u veleslalomu i slalomu.

Vasilis Dimitrijadis, trener grčke reprezentacije kaže da je za grčke skijaše  vrlo bitno da i u buduće budu na ovom takmičenju.

“To je prilika da proverimo kakav je naš kvalitet, da sarađujemo sa ostalim balkanskim reprezentacijama i unapredimo skijanje u Grčkoj”, kaže on.


Džonatan Longi, reprezentativac Brazila kaže da oni u Brazilu znaju samo za skijanje na vodi.

“Ja sam veliki ljubitelj snega, pa sam se zato preselio u Italiju i tako došao na ovo takmičenje. Skijam od svoje četvrte godine, sada imam 25 godina”, kaže Longi.

Sveukupni pobednik u muškoj konkurenciji je takmičar iz Bosne i Hercegovine Igor Laikert. Kod žena naša najbolja skijašica dvadesetogodišnja Nevena Ignjatović bila je ubedljiva i u slalomu i veleslalomu.

Skijanje.jpg

“Možda samo tako izgleda sa strane da sam lako dobijala trke. Konkurencija nije bila mnogo jaka, ali meni je važno da sam ovim pobedama postala državni prvak i mnogo sam srećna zbog toga”, kaže Nevena.

Takmičenje na Staroj planini održano je stazama “Sunčana dolina” i “Konjanik” koja spadaju u kategoriju srednje teški . Visinska razlika je oko 500 metara.

Takmičenje je održano u veoma teškim vremenskim uslovima. Prvog dana je skoro bez prestanka pljuštala kiša, a drugog je bilo dosta magle. Ipak je ove godine zabeležen rekordan broj takmičara iz više od dvadeset zemalja.

Zoran Marjanović, organizator Ski klub Niš kaže da je pomalo priželjivao ovakvu situaciju.

“Ogroman broj učesnika iz dvadesetak zemalja, veoma loše vreme oba dana i to je za nas bio veliki ispit koliko možemo”, kaže Marjanović.

Bodovi osvojeni na ovom takmičenju računaju se za svetsku rejting listu, a kup “Konstantin” na Staroj planini ujedno je bio i Državno prvenstvo Srbije.

‘[flowplayer src=http://www.rts.rs//upload/storyBoxFileData/2013/02/27/3051624/Skijanje%20270213_qtp.mp4 width=480 height=320]’);


Pripremio Dejan Tasić RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *