Knjaževac: Decentralizacija za spas sela

Portparol URS Marko Selaković izjavio je da će se nastaviti proces odumiranja i demografskog pražnjenja sela ako se ne budu razvijali svi regioni Srbije

“Decentralizacija je neminovnost, jer svi treba da preuzmu odgovornost za svoj razvoj. Na državi je da svima obezbedi jednake šanse” rekao je Selakovići nakon sastanka sa članovima opštinskog odbora URS u Knjaževcu.


Selaković je dodao da se ključna pitanja poput izgradnje regionalne infrastrukture, ili privlačenja investitora, moraju rešavati uz podršku države.

Prema njegovim rečima, situacija je veoma teška, jer većina naseljenih mesta, zbog loše infrastrukture, nema dobru šansu za razvoj, a posledice su očigledne, pogotovo u istočnoj Srbiji.
“Ne mogu se razvijati samo centri – svako selo i svaka varoš treba da dobije priliku za svoj razvoj, kao što je urađeno razvojem turističkog potencijala Stare planine. Upravo je ona primer da stvari u Srbiji mogu da izgledaju sasvim drugačije, kada se ujedine snage i energije lokalnog i centralnog nivoa i kada se snažno radi na ostvarenju cilja – stvaranja perspektive da ljudi ostanu da žive tamo gde su rođeni”, izjavio je Selaković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *