Skijališta spremna za zimski raspust – Stara planina 30.januar 2016 (Foto)

Print Friendly, PDF & Email

[ A+ ] /[ A- ]

Đaci su od danas na raspustu, a u domaćim turističkim mestima kažu da su spremni da dočekaju goste. Najveće interesovanje je za boravak na planinama. Meteorolozi najavljuju toplo vreme narednih dana, ali ski-centri rade punim kapacitetom.

Iako su za naredne dane najavljene prave prolećne temperature, već u sredu ili četvrtak se, srećom, očekuje pad temperature i sneg na planinama, što će turističkim radnicima u skijalištima umnogome olakšati posao.

Ana Jovanović iz “Skijališta Srbije” kaže da ski-centri rade punim kapacitetom.

“Na Kopaoniku ima oko 40 centimetara utabanog snega, rade 24 žičare, 33 staze. Na Torniku i na Staroj Planini je zaista odlično skijanje, oko 30 centimetara utabanog snega i radi kompletno skijalište”, kaže Jovanovićeva.

Danas je počeo školski raspust, a, posle više godina, turistički radnici su se izborili da produže sezonu tako što će raspust biti u februaru.

“Zaista je veliko interesovanje za skijanje u Srbiji. Hoteli i skijaške staze su pune. Oko pet hiljada skijaša dnevno skija u ski-centru Kopaonik. S obzirom na to da je raspust počeo, očekujemo da će interesovanje biti još veće”, navodi Jovanovićeva.

Udarni vikend biće za Dan državnosti, kada je, prema njenim rečima, prošle godine devet i po hiljada skijaša skijalo u toku jednog dana, a ove sezone u “Skijalištima Srbije” očekuju da će oboriti taj rekord.

Čak i da ne bude snega, postoji sistem za veštačko osnežavanje, tako da “Skijališta” neće dozvoliti da raspust prođe bez skijanja.

Nedavno kompletirani turistički podaci za 2015. godinu pokazuju da je Srbija ugostila oko dva i po miliona turista, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na srpskim planinama bilo je za trećinu više turista u odnosu na 2014, a na Zlatiboru ističu da su ostvarili rekordne rezultate otkad se meri turistički promet.

Temperatura  se danas u SKi cnentru na Staroj planini kretala u rasponu od -3C do +3C dok je vetar duvao brzinom od 4-6 m/sek.Danas je vidljivost iznosila 30000 metara
Sneg van staze ima u visini od  39 cm dok ga na ztabanim stazama ima do 50 cm.

U nastavku teksta možete videti današnje fotografije iz Ski centra na Staroj planini kao i vesti sa :

SNOUBORD – Evropa kup na Staroj planini

U čast Duška Koraća

Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog saveza Srbije kaže da je ovo prvo takmičenje organizovano istočno od Austrije.

70 takmičara je na Staroj planini

– Mnogo smo uložili u lobiranje da bi dobili organizaciju ovog takmičenja. Stara planina je ovih dana stecište snoubordera iz celog sveta, zato smo učinili sve da ovo bude jedno izuzetno nadmetanje. Snoubord Evropa kup posvećujemo nedavno preminulom Dušku Koraću, doajenu sportskog novinarstva i velikom zaljubljeniku u zimske sportove. Uložili smo mnogo truda, veliku pomoć pružili su nam partneri u organizaciji, a to su pre svih opština Knjaževac, Skijališta Srbije i JP Stara planina.

Šoko Miataki iz Japana sa ostvra Hokaido jedna je od favorita za osvajanje najsjajnijih odličja na Snoubord Evropa kupu na Staroj planini. Njoj su bitne medalje i priznanja, jer ih je osvajala na gotovo svim meridijanima, ali ne koliko i adrenalin u vožnji.

– Pripremam dasku sa velikom ljubavlju, zato što uživam u brzini – kaže Šoko i dodaje – meni je sneg u krvi, a staze na ovoj planini su fantastične.Šoko Miataki

Podeli Tvitni Podeli Email Komentari SNOUBORD – Evropa kup na Staroj planini Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog saveza Srbije kaže da je ovo prvo takmičenje organizovano istočno od Austrije. 70 takmičara je na Staroj planini – Mnogo smo uložili u lobiranje da bi dobili organizaciju ovog takmičenja. Stara planina je ovih dana stecište snoubordera iz celog sveta, zato smo učinili sve da ovo bude jedno izuzetno nadmetanje. Snoubord Evropa kup posvećujemo nedavno preminulom Dušku Koraću, doajenu sportskog novinarstva i velikom zaljubljeniku u zimske sportove. Uložili smo mnogo truda, veliku pomoć pružili su nam partneri u organizaciji, a to su pre svih opština Knjaževac, Skijališta Srbije i JP Stara planina. Šoko Miataki iz Japana sa ostvra Hokaido jedna je od favorita za osvajanje najsjajnijih odličja na Snoubord Evropa kupu na Staroj planini. Njoj su bitne medalje i priznanja, jer ih je osvajala na gotovo svim meridijanima, ali ne koliko i adrenalin u vožnji. – Pripremam dasku sa velikom ljubavlju, zato što uživam u brzini – kaže Šoko i dodaje – meni je sneg u krvi, a staze na ovoj planini su fantastične. Šoko Miataki Šoko Miataki

Ona je jedna od 70-tak takmičarki i takmičara iz Sjedinjenih američkih država, Japana i 12 evropskih zemalja, među kojima su sve najznačajnije u snežnim sportovima. Na Staroj Planini po prvi put Skijaški savez Srbije organizuje Evropa kup u Snouboard-u u disciplinama paralel slalom i paralel veleslalom.

12 evropskih zemalja, plus SAD i Japan imaju predstavnike

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac je istakao da je organizovanje ovako prestižnog međunarodnog takmičenja odlična prilika za promociju opštine Knjaževac i sportsko-turističkih potencijala Stare planine.

– Naš cilj kao lokalne samouprave je da promovišemo sve potencijale Stare planine radi njenog daljeg razvoja. Upravo ovakva takmičenja, na kojima nastupaju sportisti iz celog sveta, doprinose afirmaciji kapaciteta i potencijala naše planine. Značajno je i to da ovakva takmičenja privlače veliku medijsku pažnju, a time i veliki broj ljudi, čime očekujemo da efekti budu nove investicije na Staroj planini.

Posle Evropa snoubord kupa, na Staroj planini narednog vikenda nadmetaće se paraolimpijci. Kako je najavljeno, učestvovaće brojna zvučna imena, a očekuju se i svetski šampioni iz Rusije i Austrije.

 

izvor http://sport.rs

 

U nedelju, 31. januara, staza Konjarnik neće raditi zbog održavanja IPCAS slaloma u paraolimpijskom skijanju.

Od 01. do 5. februara staze Sunčana dolina i Konjarnik će biti zatvorene zbog održavanja IPCAS i Evropa kupa, u pitanju su trke spust i super kombinacije (super veleslalom i slalom) u para olimpijskom skijanju.

Informacija iz Kluba Stara planina

– Todor Jović član Kluba Stara planina  neće učestvovati na ovom takmičenju zato što se trenutno nalazi na pripremama u Južnoj Koreji odakle se vraća 31. Januara  kada  nastavlja sa treninzima na Staroj planini.
Od 12.02. do 15. 02. Održaće se  državno prvenstvo u snoubordu, na kojem će učestvovati naši takmičari.
Nacionalna takmičenja koja je  trebalo da budu održana 29.,30.,31. januara na Mokroj Gori i 2. i 3. februara na Zlataru su odložena zbog neočekivano visokih temperatura, ali uprkos tome naši skijaši vredno treniraju na Staroj planini.

  Zbog loših vremenskih uslova, obavestili su iz Kluba Stara planina,  neće bizti  časova vožnje snoubordom u okviru Božićne škole .

plusonline.rs

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *