STARA PLANINA – Babin zub i Midžor – Pešačka tura 11-12/11/2016

Organizacija za promociju i razvoj omladinskog turizma Srbije – Srbija za mlade organizuje 11-12/11/2016 pešačku turu STARA PLANINA – Babin zub i Midžor

 

Za državni praznik kojim se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu upoznajemo vas sa netaknutom prirodom Stare planine, njenom nesvakidašnjom lepotom, moćima i čarima koje krije u isprepletanim prirodnim i antropogenim motivima.

Ovde ne postoji prirodna monotonija, osetite adrenalin, snagu i divljinu ove planine, jedinstveni osećaj koji Vam pruža boravak na ovom neotkrivenom području.

Stara planina je deo planinskog sistema Balkan, koji se prostire delimično u Srbiji i većim delom u Bugarskoj. Dug je oko 600 km, a širok izmedju 30-50 km. Pruža se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku i predstavlja produžetak Južnih Karpata.

Skladna mešavina netaknute prirode, zanimljive istorije i bogate tradicije – učinila je tu planinu savršenim mestom za odmor. Posebno zanimljivi i značajni lokaliteti na Staroj planini su: Dolina potoka Bigar, najviši vrh Midžor, impozantne stene Babinog zuba, meandri Temštice…

Region Stare planine je zaštićeno područje I kategorije i ima status parka prirode.

Tehnička zahtevnost: 1/7

Fizička kondicija: 3/7

PROGRAM:


I dan – Polazak u 06:00 časova iz Beograda, autoputem preko Svrljiga, Periša i Kalne dolazimo na plato ispred novoizgradjenog hotela “Stara planina – Falkensteiner” na prostoru Jabučkog ravništa. Opremanje i polazak na turu oko 12h. Uspon na Babin zub, vrh koji se nalazi na 1780 mnv. Jedan od najlepših vrhova na Staroj planini a pogled sa njega na okruženje je nezaboravan. Pauza na vrhu. Silazak sa Babinog zuba na severnu stranu do planinarskog doma i smeštaj. Pešačka tura nije naporna i zahteva lakši nivo fizičke kondicije. Za celu turu je potrebno oko 4, 5 časova. Slobodno vreme, noćenje.

II dan – Budjenje, doručak. Nakon doručka, pripreme i polazak na turu – uspon na Midžor (2 169 mnv), najviši vrh Stare planine u Srbiji. Od planinarskog doma je udaljen 8, 6 km i to rastojanje u povoljnim vremenskim uslovima se prelazi za oko tri sata. Povratak istom stazom do doma, pakovanje opreme i pripreme za polazak ka Beogradu. Dolazak u Beograd u večernjim časovima. Kraj programa.

Cena: 4990 rsd

U cenu uračunato:

– Prevoz Beograd-Babin zub-Beograd (klimatizovan autobus ili mini bus)

– Jedno noćenje u planinarskom domu u 1/3, 1/4, 1/5 i 1/6 sobama

– Doručak

– Pešačka tura Babin zub 1780 mnv

– Pešačka tura Midžor 2169 mnv

– Usluge planinarskih vodiča

– Usluge turističkog vodiča

– Troškovi organizacije programa

U cenu nisu uračunati redovna godišnja članarina SZM 400 rsd i individualni troškovi članova.

Za avanturu poneti:

Duboke patike ili planinarske cipele, više pari čarapa, majice sa kratkim rukavima, tanka jakna sa kapuljačom (po mogućstvu da bude nepromočiva), polar ili dukserica, rezervne pantalone, naočare, kapa, krema za sunčanje, minimum 1 l vode. Po želji poneti slatkiše, grickalice, voće.

PRIJAVE:

Inbox

TEL: 0611627226

E -MAIL: srbijazamlade@gmail.com

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana pred polazak na putovanje ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Uz ovaj program važe pravilnik i opšti uslovi putovanja organizacije Srbija za mlade ( http://bit.ly/PravilnikSZM). Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

Foto galerija

Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor Stara planina - Midžor




izvor srbijazamlade.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *