Stara planina, nova turistička destinacija

Stara planina postaje sve zanimljivija turistička destinacija. Obiluje netaknutom prirodom i čistim vazduhom, izgrađeni su hotel, četiri žičare, pa se i meštanima vratila vera u bolju budućnost.

Čist vazduh i netaknuta priroda najbolja su preporuka Stare planine, zbog čega turisti sve češće posećuju te predele, a uz novi hotel i četiri žičare, razvija se i seoski turizam.

Kada je pre osam godina počelo da se priča o izgradnji ski-centra, meštani su nezainteresovano odmahivali glavom. Takvih priča su se tokom decenija naslušali i nikada ništa od njih nije bilo.

Ipak, Nadu Ćirić sin je ubedio da od Ministarstva ekonomije uzme bespovratna sredstva. Nešto je on dodao, nešto su izvadili iz slamarice i – renovirali su kuću. Kada joj je najavio prve goste iz Beograda, bila je sumnjičava.[flowplayer src='http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2013/03/23/3131508/Stara planina 230313_qtp.mp4' width=480 height=380]
“Rekoh, nemoj da me lažete. Ja znam da iz Beograda niko neće da dođe ovde da gleda Babin zub i da čeka Novu godinu. Mama, ja ti garantujem gosti dolaze. Ajde da vidimo i to čudo. Kad, 30-og decembra deca stvarno stigoše”, priča Nada iz sela Balta Berilovac.

I Bogdanovići su u turizam ušli na nagovor sinova. Radivoj Bogdanović iz mesta Kalna kaže da su inicijalna sredstva bila kredit od Fonda za razvoj Republike, kao i da je mnogo više uloženo nego što su dobili, jer su, kako kaže, to  posle finansirali njegovi sinovi.

Gotovo svi domaćini staroplaninskih sela registrovali su delatnost.

Dragica Ivanović Jocić iz Turističke organizacije Knjaževac kaže da kada vide da mogu na legalan način da budu promovisani i da legalno posluju i da to nisu neki ogromni nameti i procedure koje ne mogu da sprovedu, oni registruju svoju delatnost i ulaze u legalan sistem rada.

U Hotelu Stara planina 80 odsto zaposlenih su iz Opštine Knjaževac.

Ana Spasić Vuksanović, zaposlena u hotelu “Stara planina Falkenštajner” kaže da je dosta toga urađeno u poslednjih godinu dana. Prema njenim rečima, kraj je oživeo, čulo se za Staru planinu, za opštinu Knjaževac i za sve te neke tradicionalne običaje i istoriju koja je karakteristična za taj deo Srbije.

Turizmom u seoskim domaćinstvima uglavnom se bave stariji ljudi.

Razvoj ski-centra na planini možda neće vratiti na selo mlade koji su već otišli u grad, ali će svakako podstaći one koji su još tu da dobro razmisle pre nego što odluče napuste svoju kuću i tako propuste priliku da budu svoj na svome i sam svoj gazda.


Izvor RTS Pripremila Jasmina Rakočević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *