Stara planina : Opasno – Skijanje van obelezenih staza

 

 Povodom današnjeg nemilog događaja koji se desio na Staroj planini u kome je skijaš vozio van obeleženih i uređenih staza i pri tome doživeo nezgodu u kojoj je polomio nogu, obaveštavamo sve skijaše da je trenutno na snazi obaveštenje ,,Skijalista Srbije,, u kome je strikno naznačeno da je  Skijanje
van obeleženih staza jako opasno i Zakon o javnim skijalištima
reguliše i dozvoljava vožnju skija i borda samo na obeleženim ski
stazama (član 4, stav 3).

-->
Takođe, propisano je i da skijaš ili border svakom vožnjom na neobezbeđenim stazama i van skijaških staza vozi na sopstveni rizik. S obzirom da imamo iskustva sa veoma opasnim povredama, ovakva vožnja je u našim ski centrima zabranjena i svima koji se ne pridržavaju ovog, biće oduzeta ski karta. Ovu informaciju dobijate prilikom kupovine ski karata, nalazi se u ski informatoru u okviru Pravila ponašanja na skijalištu, tačka 14 i vidno je istaknuta na prodajnim mestima. Ova zabrana je uvedena prvenstveno i isključivo zbog bezbednosti skijaša, jer iz iskustva od prethodnih godina, znamo koliko je to opasano i kakve povrede su usledile nakon takvog neodgovornog ponašanja, kao i kakvi prirodni  i vremenski uslovi mogu da vladaju na skijalištu (na primer lavina koju smo pre par godina imali na Gobelji). Iz Skijališta Srbije će uskoro biti pokrenuta inicijativa za promenu Zakona o javnim skijalištima, kako bi bile usaglašene potrebe skijaša, redovno funkcionisanje i kontinuirano uspostavljanje reda na stazama. Zbog potrebe i želje velikog broja skijaša, ove godine je napravljena free ride staza, koja se ne taba. Svakako ćemo se truditi da svima obezbedimo maksimalno uživanje u ovom sportu u skladu sa mogućnostima i trenutnim ovlašćenjima.
Bezbednost
Dragi naši skijaši i borderi, kao što znate bezbednost na skijalištu nam je najvažnija, te vas stoga molimo da obratite pažnju i da poštujete pravila ponašanja na skijalištu.
Molimo vas da vodite računa od koga iznajmljujete opremu za skijanje i snowboard, kao i da proverite svoju opremu pre izlaska na stazu. Jedan od glavnih uzroka povreda je loša oprema.
Preporučujemo vam da nosite kacige, dok je za decu do 14 kaciga upotreba kaciga obavezna. Od ove godine, u Ski centru Kopaonik, uz kupovinu dečjeg ski pasa, našim najmlađim skijašima, dajemo na besplatno korišćenje i kacigu.
Nemojte skijati i voziti bord ispod instalacija i van obeleženih staza. Za one koji vole skijanje i bordanje po neuređenom terenu osposobili smo free ride staze u Ski centrima Kopaonik i Stara planina.
Koristite usluge legalnih škola skijanja odnosno škola koje imaju ugovor sa Skijalištima Srbije i licencirane instruktore. Spisak ovih škola je naveden na našem sajtu (Kopaonik, Stara planina, Tornik).
Nemojte kupovati ski karte od preprodavaca, budući da na taj način gubite pravo na osiguranje i pružanje pomoći u slučaju povrede, kao i pravo nadoknade od posledica nesrećnog slučaja, koja biste inače ostvarili kupovinom legalne ski karte na prodajnom mestu JP Skijališta Srbije.

Na slici je današnje spasavanje deteta koje je vozilo ispod instalacija i udarilo u vetroustave.
Pravila ponašanja na našim skijalištima možete naći na našem sajtu, kao i u ski informatoru za bilo koji ski centar.
Zahvaljujemo se svima koji poštujući naša pravila doprinose unapređenju bezbednosti na skijalištu, kao i podizanju svesti o skijaškom riziku. Zahvaljujući vama uspevamo da iz godine u godinu imamo sve manji broj povreda i da izbegavamo nesreće koje se u ovom sportu svakodnevno dešavaju. Takođe, pozivamo vas da sve komentare i sugestije koje imate za nas, nam uputite preko našeg sajta i foruma, facebook-a (Skijališta Srbije), twittera (@SkiSrb) ili na email marketing@skijalistasrbije.rs.
Želimo vam ugodan i bezbedan provod u našim ski centrima.
--> Vaša Skijališta Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *