BROJNE INSPEKCIJE ČEŠLJALE STARU PLANINU

Na Staroj planini  u zajedničkoj akciji raznih inspekcija postignut je veliki uspeh.

Učestovale su Republička poreska inspekcija, građevinska inspekcija, turistička i tržišna. Kontrolisani su svi papiri, od građevinskih dozvola do poštovanja propisa vezanih za subijanje epidemije COVID 19.

Najavljeno je da će se ovakve akcije nastaviti i u drugim turističkim centrima širom Srbije.

Slične akcije sprovedene su 2015 i 2016 godine kada su uočene brojne nepravilnosti, a pojedini ugostiteljksi objekti zatvoreni.
U zajedničkoj vanrednoj kontroli 2015 godine

Inspektori rada su izvršili ukupno deset kontrola iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu u trgovinskim i ugostiteljskim objektima. Utvrdili smo da osam radnika nema regulisan radno-pravni status i nisu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, primetili smo da veliki broj poslodavaca nije izvršio osposobljavanje radnika za bezbedan i zdrav rad tako da će inspektori rada u ovoj združenoj akciji sa Poreskom upravom podneti prekršajne prijave za sve nepravilnosti koje su utvrđene”, kaže Popović.

“Radnici koji se nalaze u “sivoj zoni” moraju biti prijavljeni, moraju sa njima biti zaključeni ugovori o radu. Ovakve akcije u saradnji Inspekcija rada, Poreske uprave, Tržišne inspekcije i sa svim organima koji mogu doprineti da se “siva zona” što je moguće više smanji, biće realizovane i ubuduće”, zaključio je Popović.

Kako je Popović dodao, osim inspektora rada, brojne nepravilnosti u objektima na Staroj planini ustanovili su i poreski inspektori.

inspekcija rada iz Pirota i Zaječara i Poreske inspekcije u samo jednom danu u deset kontrola otkriveno je osam radnika na crno, kao i veliki broj nepravilnosti iz oblasti kontrole poreske inspekcije u ski-centru na Staroj planini, pa će neki od objekata u kojima su uočene nepravilnosti biti zatvoreni.

O drskosti nesavesnih poslodavaca svedoči podatak da u jednom od kontrolisanih objekata u ski-centru, nijedan od četvorice radnika nije bio prijavljen a brojnim gostima uopšte nisu izdavani fiskalni računi.

Kako je Tanjugu izjavio šef Inspekcije rada Pirotskog okruga Aleksandar Popović, koji je zajedno sa šefom Inspekcije rada Zaječarskog okruga Draganom Mitićem, koordinisao akciju, izvršena je kontrola svih objekata na ski-centru na Staroj planini.

Na osnovu za sada dostupnih informacija od inspektora Poreske uprave, verovatno će biti i zatvaranja nekih objekata u kojima su utvrđene nepravilnosti”, kaže Popović.

Izvor Kurir/blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *