Budi se Stara planina, Vrelo, Dojkinci – turizam spas za Staru planinu

Nakon početka rada novoizgrađenog Planinarskog doma u Dojkincima, ali i početka rada kafana Vrelo, na istomenom izletištu i kafane u Dojkincima, sve veći broj turista posećuje ovaj deo Stare planine. 

Kako je Pirotskim vestima kazao direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, broj noćenja u Dojkincima je neuporedivo veći od planiranog, ponajviše zahvaljujući ovom reprezentativnom objektu.
-Mi smo za ovu godinu u planu imali 1.000 noćenja u Domu u Dojkincima, ali je ta brojka ispunjena već sada, praktično za pola godine, tako da očekujemo da broj noćenja bude višestruko premašen-kazao je Zlatkov.

stara planina

Po rečima gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića, Pirot je mnogo dobio u pogledu razvoja turizma od kako je izgrađen Planinarski dom. Novac za rekonstrukciju stare vojne karaule je obezbeđen iz Programa Prekogranične saradnje EU, a uskoro će početi da se uređuje i okolina Doma za šta je takođe obezbeđen novac iz EU fondova, reč je o investiciji od oko 100.000 evra, dok je u izgradnju samog objekta kapaciteta šezdesetak ležajeva uloženo preko 200.000 evra.

Vlasnici kafane Vrelo, koja nakon duže pauze, ponovo radi, poznata pirotska ugositeljska porodica Petrović, kažu za Pirotske vesti da su kafanu uzeli u zakup pre mesec dana, da ima puno posla i da je cela porodica angažovana, uz ispomoć u dane vikenda kada ima puno gostiju koji dolaze da uživaju u čarima Vrela.

 

 

U poslovima oko kafane pomaže i najmlađi član porodice Petrović, Žarko, koji je javnosti postao poznat nakon pobede i osvajanja prvog mesta na ovogodišnjem Sajmu pirotske peglane kobasice.

 

Pobednik Sajma peglane kobasica – četrnaestogodišnji Žarko Petrović

Četrnaestogodišnji Žarko Petrović pobednik je ovogodišnjeg Sajma pirotske peglane kobasice, odlukom sedmočlanog stručnog žirija. Peglanu kobasicu Žarko, kako je kazao Pirotskim vestima, pravi od sedme godine sa ocem Predragom, kome pomaže u spravljanju sve popularnijeg pirotskog specijaliteta. Treće mesto osvojio je Ninoslav Stojadinović a drugoplasirana je ekipa “Oh peglana”, Miljana Tošića. Žarko kaže da peglanu

Četrnaestogodišnji Žarko Petrović pobednik je ovogodišnjeg Sajma pirotske peglane kobasice, odlukom sedmočlanog stručnog žirija. Peglanu kobasicu Žarko, kako je kazao Pirotskim vestima, pravi od sedme godine sa ocem Predragom, kome pomaže u spravljanju sve popularnijeg pirotskog specijaliteta. Treće mesto osvojio je Ninoslav Stojadinović a drugoplasirana je ekipa “Oh peglana”, Miljana Tošića.

Žarko kaže da peglanu već sedam godina pravi zajedno sa ocem Predragom, poznatim pirotskim ugostiteljem, vlasnikom restorana “Gazela”.

-Uglavnom zimski raspust, za razliku od mojih vršnjaka, provedem praveći pirotsku peglanu kobasicu. Nije mi teško jer zaista volim to da radim i uživam u tome-kaže Petrović.

pirotskevesti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *