Evropski turisti oduševljeni Starom planinom

Srpska planina najavljuje novine i očekuje veći broj gostiju, a hotel “Stara planina” već je pun stranaca.

STARA PLANINA – Netaknuta priroda, dobra hrana, smeštaj i usluga samo su neki od aduta s kojima turistički radnici sa Stare planine privlače goste. Uzdanica je i državni hotel “Rizort Stara planina”, koji je za prvih šest meseci ove godine prihodovao 24 miliona dinara, a menadžment najavljuje i nove sadržaje – teniske terene i adrenalinski park.

Jedna od većih državnih investicija, u koju je pre osam godina uloženo 30 miliona evra, uspela je da nakon odlaska svetskog brenda “Falkenštajnera” vrati dugovanja i ostvari prihod od 24 miliona evra, koji su im donela 37.000 noćenja za prvih šest meseci ove godine. Prema rečima upravnika Tomice Ratkovića, većinu gostiju čine strani turisti.

– Pre dve godine bilo je dosta Rusa, a sada imamo i Engleze, Belgijance, Špance, Francuze. Zadovoljni smo rezultatima koje smo ostvarili u zimskoj sezoni i nadam se da ćemo taj trend zadržati i tokom letnjih meseci. Prošle godine smo za 12 meseci imali 45.000 noćenja, a sada smo skoro dostigli tu brojku za pola godine – pohvalio se Ratković. – Veliki trud ulažemo da sačuvamo državnu imovinu, i da se kroz prihode koje ostvarujemo vrati državi ono što je uloženo. U ovom delu Srbije nema hotela koji nudi ovakve sadržaje, a jedino bi moralo da se poradi na putevima – kaže Goran Karadžić, direktor hotela “Rizort Stara planina”.

Za investicije je zaduženo istoimeno javno preduzeće, čiji direktor Miloš Adamović ističe odličnu saradnju sa ministarstvima i Turističkom organizacijomNa Staroj planini stvaramo srpski brend, jer smo uspeli da postignemo rezultate i bez stranog partnera kao što je bio prethodni zakupac. Međutim, potrebni su investitori koji bi uložili novac u izgradnju još najmanje dva hotela i drugih sadržaja. Interesovanja ima, i u pregovorima smo sa stranim i domaćim kompanijama – kaže Adamović.

DINOSAURUSI DIREKTOR Goran Karadžić smislio je, u cilju promocije hotela, da dinosaurusi budu zaštitni znak ovog centra. – Malo smo istraživali i saznali da su ovde pronađeni fosili ovih životinja – kaže Karadžić

 

SEZONA

PROMOCIJOM tradicionalnih lokalnih proizvoda iz Knjaževca, Niša i Pirota svečano je otvorena letnja sezona u hotelu “Rizort Stara planina”. Proizvode su izložili i “Timomed” iz Knjaževca, “Pčelica Sara” iz Kalne, “Boem” iz Pirota, Mlekarska škola iz Pirota i turističke organizacije okolnih mesta.
novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *