Gradnja najkraćeg puta do Stare planine mogla bi da počne ove godine

Glavni projekat izgradnje najkraćeg puta od Istočnog kraka Koridora 10 do zimskih i letnjih turističkih centara na Jabučkom ravništu i Babinom zubu je završen i ove godine se očekuje izgradnja.

Uz konstataciju da će put koštati oko 22 miliona evra, Vidojko Panajotović, zamenik pirotskog gradonačelnika, kaže da će ova saobraćajnica turistima približiti te zimske centre za tridesetak kilometara, a oživeće i sva sela na pravcu od Sopotske petlje kraj Pirota ka vrhovima Stare planine, pišu “Novosti”.

“Saobraćajnica se odvaja kod Sopotske petlje, preko Temske, Cerove i od sela Mirkovici ide sunčanom stranom Stare planine u dužini od nekih dvadesetak kilometara. Reč je o sunčanim padinama kojima ide trasa, što znači da će se mnogo manje zadržavati sneg i led, odnosno da će biti laka za održavanje. Osim toga, put će omogućiti svim selima na njegovoj trasi da se revitalizuju, da mogu da se pokrenu poslovi iz oblasti turizma i stočarstva. Što je najvažnije, veliki broj gostiju na Staroj planini je iz susedne Bugarske, ali i iz gradova jugoistočne Srbije, i njima će ovaj putni pravac biti kraći za nekih tridesetak kilometara. Grubo probijanje trase je urađeno pre nekoliko godina, a ove godine očekujemo nastavak radova”, kaže Panajotović.
Piroćancima će ovi centri, takođe, biti bliži. Umesto sadašnjih 70 kilometara, koliko je potrebno za put preko Kalne, Inova, Balta Berilovca, Janje i Crnog vrha, završetkom puta koji će se od regionalne saobraćajnice Pirot-Knjaževac, odvajati kod Cerove odnosno Mirkovaca, biće svega dvadesetak kilometara, kao i dodatnih 18 od Pirota.

Put prolazi i atarima Rudinja i Zaskovaca, pa se i u ovim selima, gotovo opustelim, očekuje boljitak za one koji žele da se bave turizmom i stočarstvom, jer će svoju proizvodnju imati kome da prodaju.

 

RADOST ZA SKIJAŠE

CENTAR na Staroj planini iz godine u godinu radi sve bolje, a mnoge staze ispunjavaju kriterijume za vrhunske skijaše. Kako je prilikom otvaranja ove zimske sezone izjavio Goran Karadžić, direktor rizorta Stara planina, popunjenost kapaciteta je iznad očekivanja. Karadžić takođe ističe će najkraća veza sa Korodorom 10, direktno uticati na veću posećenost i boravak na Staroj planini gde je podignuta prva srpska gondola. U izgradnju hotela, koji pored ostalog u svom sastavu ima i podzemnu garažu, država Srbija uložila je oko 30 miliona evra.
izvor novosti.rs/blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *