Knjaževac : Uskoro izgradnja drugog hotela na Jabučkom ravništu

Knjaževac očekuje izgradnju drugog hotela na Jabučkom ravništu – Uz hotel kompanije “Falkensteiner” i etno programi na Staroj planini

Prvi hotel na Staroj planini dočekao je prve turiste prošle Nove godine. Posle početnih poteškoća sa snabdevanjem strujom i vodom, u opštini Knjaževac kažu da su svi problemi u tom hotelu sa četiri zvezdice vremenom otklonjeni i da očekuju ozbiljnog investitora koji će izgraditi drugi od šest hotela koliko je predviđeno na Jabučkom ravništu.
 
– U turizam se, kao jednu od ključnih grana u našoj opštini, ulaže mnogo novca i mnogo energije. Takođe, država je u poslednje dve godine uložila više od 50 mil EUR u Staru planinu, gde se nalazi najbolji zimski hotel u Srbiji, a i u regonu. Želeli bismo da nađemo nekog od ozbiljnih investitora da izgradi novi hotel – kaže u razgovoru za “eKapiju” Miljan Ranđelović, pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.
Naš sagovornik ističe da će u ovoj sezoni turisti hotela “Stara planina” potpuno uživati u blagodetima tog planinskog centra.
 
 

– Prošla sezona je bila nulta sezona kada smo otkrivali eventualne probleme. Cena je prošle sezone bila dosta povoljna tako da je hotel bio prebukiran. Sada je već rezervisano više od 20% kapaciteta za zimsku sezonu. Već se pripremamo da predupredimo svaki problem. Prošle godine je urađen dalekovod sa pirotske strane, a sada postavljamo dalekovod i sa knjaževačke strane do vrha Stare planine. Takođe, u toku je izgradnja još jedne deonice puta u vrednosti od 84,7 miliona dinara. Iako smo prošle godine imali sneg do početka aprila, ipak smo kupili 40 novih topova za sneg – navodi pomoćnik predsednika opštine Knjaževac.
Od 1. septembra država je upravljane hotelom na period od 15 godina prepustila austrijskoj kompaniji “Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG”.
– Imamo puno poverenja u firmu “Falkensteiner” koja upravlja hotelom. Očekujemo dosta domaćih i stranih turista na Staroj planini. Rad hotela podstiče i razvoj drugih vidova turizma kao što je etno turizam. Sela u podnožju Stare planine se razvijaju, ljudi prave pansione, nude raznovrsne etno programe. Organizovali smo obuku za naše poljoprivrednike koji su zainteresovani za proizvodnju zdrave hrane. Želimo da ih spojimo sa firmama koje mogu da podrže tu proizvodnju – napominje naš sagovornik.
Ranđelović ističe da je početkom ove godine na Staroj planini počela da radi i prva gondola u Srbiji.
Polazna stanica gondole nalazi se kod novog hotela na Jabučkom ravništu, a dužina je 1.100 metara. Inicijalni kapacitet gondole je 1.200 skijaša na sat, sa mogućnošću proširenja do 2.400 skijaša. Gondola se kreće brzinom od šest metara u sekundi, a u kabinama ima mesta za osam osoba.
Akva park za decu od 2013.
Iz opštine Knjaževac kažu da planiraju nove sadržaje u okviru sportsko–rekreacionog kompleksa “Banjica”.
Kompleks se nalazi na udaljenosti 5km od Knjaževca, a čine ga otvoreni olimpijski bazen dimenzija 25x50m, dubine 1,5-2,25m, sa termalnom vodom temperature 28,6oC, i dečiji bazen dubine 10-60cm.
– Sada imamo otvoreni olimpijski bazen, a do kraja godine bi to trebalo da postane montažni otvoreno-zatvoreni bazen. Gradimo još jedan bazen sa akva parkom za decu koji će biti gotov do proleća. U bazenima se koristi termalna voda temperature 28,6oC.
http://www.ekapija.com S.O.

One Response to Knjaževac : Uskoro izgradnja drugog hotela na Jabučkom ravništu

  1. nije mi jasno says:

    Kazete bice hotel, a? A ne kazete ko ce da ga izgradi!
    A dubina bazena je od 1.70 do 2.20 m osim ako se to nije promenjemo poslednjigh godina.
    Samo ne znam kakve veze imaju bazen i hoteli na Babinom zubu?!
    A taj OLIMPIJSKI BAZEN i ceo kompleks oko njega je izgradjen jos pocetkom 80 tih i ne znam zasto se neko sad kiti tudjim perjem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *