Mali **Đerdapi** na staroj planini

Na planinskim rečicama postavljeno deset mini elektrana, koje proizvode 500.000 kilovat-struje i za prodaju. Gradi se još deset elektrana.

 

NA području Stare planine, od Knjaževca do Ravnog Bučja, u zabitima na vrletnim planinskim potocima i rečicama od 1983. godine pa do danas, sagrađeno je i radi deset mini-elektrana koje su sistem EPS već godišnje daju oko 500.000 kilovata električne energije. U izgradnji još toliko treba da otpočnu sa radom a u toku ove ili naredne godine. Stručnjaci kažu da je na ovom zabitom području moguće sagraditi osamdesetak mini **Đerdapa**.

Male hidroelektrane na Staroj planini
– Ja sam bio pionir u izgradnji mini-elektrana – priča nam Božidar Jovanović (54) iz Ravnog Bučja, seoceta smeštenog na oko 800 metara nadmorske visine, sa jedva tridesetak stanovnika. – I to me je muka naterala te davne 1967. godine, jer ovde nigde struje nije bilo.

Tako je i krenulo, a samo u poslednjih šest godina na području Ravnog Bučja izgrađeno je još pet elektrana sve ukupno snage oko osamdesetak hiljada kilovata, koji uglavnom idu u sistem EPS, jer ovde više nema ko ni da troši struju.

Kraj većine ovih mini-elektrana, kao što je to slučaj sa elektranom Srbislava Manojlovića, bivšeg apotekara iz Zaječara, nalaze se i ribnjaci sa kalifornijskom pastrmkom, kapaciteta i do tone i po godišnje, što samo uvećava prihod vlasnicima.

– Nije da se taj posao sa elektranama ne isplati. Isplati se i te kako, ali treba da prođe nekoliko godina, a onda je sve to čist ćar – objašnjava nam Jovanović. – Tako sam se ja sada više angažovao da gradim elektrane na ovom području, nego što brinem o mojoj koja je sada sa 7,5 kilovata snage najmanja na ovom području.

Tako se ovaj **energetičar** planinskih masiva Stare planine uključio u izgradnju još šest elektrana na području sela Crni Vrh, podno Babinog Zuba, koji se nalazi na blizu 700 metara nadmorske visine uz bogatu Crnovršku reku, na kojoj već rade tri elektrane snage oko 40 kilovata. Tako mini-elektrane se podižu maltene po sistemu **o ruk**, iako se svi slažu da su više nego korisne.
TURIZAMOPŠTINI Knjaževac smo ponudili da umesto postojeće srušene brane na Timoku, na tristotine metara nizvodno napravimo novu koja bi spojila dve obale i preko koje bi moglo da se prelazi. Samim tim stvorilo bi se i jezero kraj već postojećeg objekta vidljivo sa puta. Očistili bismo tok Timoka i sagradili prilazne puteve. Sve bismo to ustupili opštini da pospeši turizam, a mi bismo zadržali samo prihode od struje, ali nikako da se to reši sa urbanistima koji guraju nešto svoje!

http://www.novosti.rs / Foto Knjaževačke vesti