Netaknuta priroda Stare planine sve primamljivija turistima (Video)

Za samo petnaest dana zimske sezone na Staroj planini, rezervisano je već 26.000 noćenja, što je više od polovine u odnosu na prošlu, vrlo uspešnu, turističku godinu. Na toj planini u istočnoj Srbiji ima oko pola metra snega, a na stazama je svakodnevno između 500 i 700 skijaša. Mnogi su spojili praznike i koriste vreme đačkog raspusta za porodični odmor.

“Jabučko ravnište”, “Konjarnik”, “Sunčana dolina” i “Babin zub” su skijaške staze po kojima je Stara planina prepoznatljiva. Trinaest kilometara staza za sve kategorije skijaša, jedina gondola u našoj zemlji, dve četvorosedne žičare i ski-lift sa sidrom.

 
Turisti navode da im prijaju vremenske prilike na planini, da je staza dobra kao i usluga hotela.

Snega ima dovoljno, pedeset santimetara okolo i čak trideset na stazi, pa je sistem za veštačko osnežavanje neophodan samo za korekciju staza. Na planinu mnogi dolaze da bi naučili da se skijaju, a ovde ih može podučavati čak 23 instruktora.

“Početnici mogu da savladaju skijanje otprilike za nedelju dana, a odrasli mogu to malo brže, zavisno da li je predodređen čovek, da li ima talenta za skijanje ili ne”, navodi Saša Nikolić, instruktor skijanja.

U hotelima “Stara planina” i “Babin zub”, kao i u planinarskom domu ima pet stotina ležaja. Privatni smeštaj raspolaže sa sedam stotina kreveta. Kapaciteti su u ovom periodu uglavnom popunjeni.

“Sredinom decembra, već smo znali da imamo pedeset odsto popunjenosti u noćenjima u odnosu na celokupnu sezonu, tj celokupnu godinu 2017, što znači da je nekih 45.000 noćenja bilo u protekloj godini, a samo za ovu zimsku sezonu imamo već rezervisano 26.000 noćenja, to je za tri meseca sjajan rezultat”, navodi Goran Karadžić, direktor SP “Resort”.

Osim domaćih gostiju, na Staroj planini sve češće su turisti iz Bugarske i Rumunije, ali i iz drugih zemalja u okruženju. Ovde ih privlači netaknuta priroda, ali i potpuni komfor u hotelu “Stara planina”, sa četiri zvezdice.

link do video prilogaIzvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *