Osvajanje krova Srbije

“FKA Srbija” organizovao tradicionalnu “Džip avanturu” od Beograda, Novog Sada, Kragujevca prema Staroj planini.

TRADICIONALNO svake godine, a ove u čast 75. rođendana “Džipa”, kompanija “Fijat-Krajsler automobili Srbija” organizovala je, uz pomoć Džip kluba “Srbija”, veliku “Džip avanturu 2016”.

Od Beograda, Novog Sada, Kragujevca, slivale su se kolone “džipova” prema Staroj planini i istoimenom hotelu, koji je bio baza za dalja osvajanja snegom zavejanih šumskih staza.

Zadatak nije bio nimalo lak. Otvaranje ski-sezone ulepšao je sneg koji je pao baš kao poručen, da mnogobrojnim turistima omogući pravu zimsku bajku, a “džipovi”, od “grand čirokija”, “čirokija”, pa do “renegejda”, kao i nezaustavljivih “vranglera”, bili su, baš kao i posade sačinjene od novinara, predstavnika “Fijatovih” dilera i gostiju, na visini zadatka.

Kada iz “baznog logora”, hotela “Stara planina” na 1.470 metara nadmorske visine, “džipovi” krenu u osvajanje okolnih visova, tek tada se shvati zašto domaćini ovu planinu nazivaju “krovom Srbije”.

Pored zahtevnih of-roud vožnji organizovani su i mnogobrojni zabavni sadržaji i nadmetanja, pa su tako skupocene skije (“fišer” – specijalna edicija “džip”) osvojili Mirjana Nikolić (“Magazin 42”) i Aleksandar Tucaković (RTS).

Stara planina udaljena je 330 kilometara od Beograda, 70 kilometara od Niša, 100 kilometara od Zaječara, 50 kilometara od Knjaževca ili Pirota. Na Staru planinu može se stići iz više pravaca.
Ukoliko se putuje na relaciji Niš – Svrljig – Knjaževac – Kalna – Babin zub, put je dugačak 110 kilometara, s dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom. Ovaj pravac se redovno održava i trenutno je najbolji izbor za dolazak na Staru planinu.

Najkraći put za one koji dolaze iz Beograda ili zapadne Srbije je pravac Sokobanja – Knjaževac – Kalna – Babin zub, ali je on u lošijem stanju.

Putni pravac Niš – Svrljig – Jalovik Izvor – Kalna – Babin zub za 30 kilometara je kraći od puta preko Knjaževca, ali je put od Svrljiga do sela Jalovik Izvor lokalni, zahtevniji (mi smo upravo njime vozili “grand čiroki”), pa je potreban dodatni oprez.

Postoji i putni pravac Niš – Pirot – Kalna – Babin zub, tako što se od Niša do Pirota putuje auto-putem, do isključenja za Temsku, ali je deo puta od Temske do Kalne lošeg kvaliteta, s rupama i klizištima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *