Otvoren Centar za posetioce na Staroj planini

U centru „Vrelo“ mogu se dobiti informacije o prirodnim i kulturnim vrednostima Stare planine. Osim edukativnih i izložbenih sadržaja u centru postoje mogućnosti i za smeštaj manjih grupa posetilaca.

Centar za posetioce „Vrelo” u Parku prirode Stara planina otvoren je danas na Međunarodni dan biodiverziteta, u organizaciji Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Javnog preduzeća „Srbijašume“. Poziv javnosti na odgovorno ponašanje upućen je na otvaranju, jer očuvana biološka raznolikost doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode i kontroliše suše i poplave.„Međunarodni dan biodiverziteta je prilika da se podsetimo da je naša obaveza i dužnost da sačuvamo bogatstvo biološke raznosvrsnosti. Živi svet oko nas – životinje, biljke i njihova staništa – dodiruju sve oblasti naših zivota, i čine Srbiju divnim mestom za život“, izjavio je Jurg Štaudenman (Jürg Staudenmann) zamenik stalnog predstavnika Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i dodao da je Stara planina jedan od najlepših krajeva Srbije koji ima mnogo toga da ponudi u netaknutoj prirodi.

1297862863-7

U centru „Vrelo“ mogu se dobiti informacije o prirodnim i kulturnim vrednostima Stare planine. Osim edukativnih i izložbenih sadržaja u centru postoje mogućnosti i za smeštaj manjih grupa posetilaca. Centar „Vrelo“ se nalazi u vikend naselju Vrelo, 4 km od sela Brlog, a 30 km od Pirota lokalnim putem.

Srbija ima bogatstvo od čak 464 zaštićena područja i 797 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a na njenoj teritoriji postoji 45 hiljada vrsta i podvrsta biljnog i životinjskog sveta.  Zaštita retkih i ugroženih vrsta, kao i njihovih staništa, osnova je za zaustavljanje stope opadanja biološke raznovrsnosti u Srbiji, koja ima potencijal globalnog centra biološke raznovrsnosti, a njene planinske oblasti su jedan od šest centara evropskog biodiverziteta. UNDP trenutno pomaže očuvanje biološke raznovrsnosti u 146 zemalja kroz više od 500 projekata koji su vredni 1,5 milijardi dolara.

Simbol prohujalih vremena, područje Stare planine, koja se proteže delom u Srbiji i delom u Bugarskoj, predstavlja skup prirodnih vrednosti koje su nastajale, formirale se i nestajale zajedno sa razvojem geološke građe. Stara planina proglašena je za Park prirode 1997. godine kao  područje izuzetno vredno sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica, sa prisustvom tradicionalnog oblika života i kulturnih dobara. Vlada Republike Srbije Park prirode Stara planina poverila je Javnom preduzeću „Srbijašume“ na upravljanje.


 http://www.ekologija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *