Paraolimpijci na Staroj planini

U Skijalištu Stara planina održano je trodnevno međunarodno takmičenje u paraolimpijskom alpskom skijanju. Takmičenje je prvo u Srbiji i na Balkanu u zvaničnom kalendaru međunarodnog Paraolimpijskog komiteta, čiji se rezultati boduju za svetske rang liste.

Na Stazama Sunčana dolina i Konjarnik u Četiri trke u slalomu, veleslalomu i super kombinaciji nastupilo je dvadesetak takmičara, paraolimpjiskih reprezentativaca iz Rusije, Nemačke,  Austrije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Bila sam dobra u trkama, uživala sam u svemu, dopao mi se smeštaj i posebno ljubaznost domaćina”, kaže Laura Valeanu iz Rumunije.

Rudiger Bem, paraolimpijac iz Nemačke ističe da su organizatori odlično pripremili stazu.

“Bilo je zadovoljstvo voziti trke. Ljudi su fantastičini i bilo je ovo za mene predivno iskustvo”, kaže on.


Nijaz Memić iz Bosne i Hercegovine zadovoljan je onim što je video i doživeo na Staroj planini za koju veruje da će postati veliki skijaški centar.

Najbrojniji su bili takmičari iz Rusije, njihovi najuspešniji paraolimpjiski skijaški reprezentativci.

Aleksej Bugajev, koji je na paraolimpijadi u Sočiju osvojio pet medalja, od kojih su tri zlatne, kaže da je u Paraolimpijskom sportu od četrnaeste godine.

“Zbog stalnih treninga i priprema kod kuće sam manje od mesec dana godišnje”, kaže on.

Na trci u slalomu debitivao je naš mladi paraolimpijac Luka Bilčar, za koga su najvažnije druženje i razmena iskustava sa kolegama sportistima iz drugih zemalja.

Stara planina još jednom je pokazala da poseduje izvanredne uslove održavanje skijaških takmičenja, kaže Stevica Marinković, tehnički delegat FIS-a.

“Planiramo da iduće godine održimo takmičenje u brzim disciplinama, super džiju i spustu, a dve godine kasnije i svetski kup”, kaže Marinković.

Jugoslav Milošević, član IO skijaškog saveza Srbije i paraolimpijski reprezentativac kaže da se takmičenja u brzim disciplinama poveravaju samo najodgovornijim i najozbiljnijim skijaškim centrima.

“Osim skijaških neophodno je ispuniti i mnogo drugih neophodnih uslova kao što su bezbednost, medicinska zaštita i smeštaj paraolimpijskih sportista na planini”, kaže Milošević.

Takmičenje na Staroj planini organizovali su Paraolimpijski komitet i Skijaški savez Srbije uz podršku Janog preduzeća Skijališta Srbije i hotela Stara planina Falkenštajner.

izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *