Peticija : Vratiti Beloglave supove na Staru planinu

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica pokrenula je peticiju sa ciljem da se vrate beloglavi supovi na Staru planinu, na kojoj su se ove ptice-čistači prirode gnezdile poslednji put daleke 1948. godine.

Kako se navodi na zvaničnoj internet prezentaciji Fondacije, Stara planina je nekada bila prirodno stanište beloglavih supova, a ovu inicijativu je podržao i Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” iz Beograda.

Stara planina jedna je od najlepših planina u našoj zemlji i predstavlja prirodnu granicu sa susednom Bugarskom. Prostire se na teritorijama opština Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar.

“Danas smo u mogućnosti da upravljamo populacijom beloglavog supa u zapadnoj Srbiji i vratimo ovu vrstu u istočnu Srbiju, na Staru planinu, gde se poslednji put gnezdila 1948. godine. Još samo najstariji žitelji Stare planine pamte kako su supovi krstarili nebom u njihovom kraju. Pored važne uloge u prirodi beloglavi sup je vrsta od nacionalnog, obrazovnog i ekonomskog značaja za razvoj ruralnih oblasti i lokalnih zajednica kroz eko-turizma. Vraćanjem iščezle vrste na Staru planinu stvaramo novi kvalitet u našem odnosu prema zaštićenim područjima Srbije.

Kapacitet sredine za beloglavog supa na Uvcu je popunjen sa 500 ptica. Usled narušenog staništa beloglavi sup nije više u stanju sam da naseli napušteni prostor, pa ga je potrebno uneti”, navodi se na sajtu Fondacije.

Kako kažu u ovoj Fondaciji Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ predložio je program naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu i u Republiku Srpsku kao jedinu meru, koja može omogućiti dalji nesmetani rast brojnosti ove ugrožene vrste.

 

Peticija:

Potpisivanje peticije za povratak beloglavog supa na Staru planinu se može izvršiti na ovom linku.

Izvor https://staraplanina-babinzub.info / Tanjug /www.vulture.org.rs ·

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *