Počela zimska sezona na Staroj planini

Na Staroj planini zvanično je otvorena zimska turistička sezona. Smeštajni kapaciteti u hotelima i seoskim domaćinstvima su spremni, prvi gosti su pristigli, a turistički poslenici očekuju da i ove zime planinu poseti veliki broj domaćih i inostranih turista.

Neuobičajeno malo snega na Staroj planini za sredinu decembra. Sezona  otvorena, ali skijanja još nema. Sistem za veštačko osnežavanje radi i staze će biti spremne za skijaše tek za nekoliko dana. Gosti hotela na Jabučkom ravništu za sada uživaju u suncu i šetnji.

Sanja Kurkić iz Beograda prvi put je na Staroj planini i kaže da su joj utisci odlični.

“Hteli smo da proverimo da li vredi dolaziti i sledećih godina”, kaže ona.

Zadovoljan hotelom i prirodom je i Nenad Buha, takođe iz Beograda.

“Prilično sam lepo iznenađen i upravo smo se dogovarali kako ćemo na jedan produženi vikend definitivno ove godine da dođemo i proverimo i kvalitet staza”, kaže Nenad.

Bez obzira na trenutno vreme turistički poslenici kažu da su aranžmani ipak dobro prodaju, a nacionalna turistička organizacija Staru planinu vidi kao jednu od najatraktivnijih destinacija u zemlji.

“Kao Turistička organizacija Srbije promovisali smo i Staru planinu u sklopu naše kampanje “Zima prija svima”, tako da očekujemo da ove godine Stara planina ima dosta posetilaca i domaćih i stranih.”, kaže Marija Labović direktor TO Srbije.

Opština Knjaževac renovirala je ove jeseni Planinarski  dom na Babinom zubu sa idejom da se posetiocima ponudi kvalitetan smeštaj po prihvatljivijim cenama. Dom raspolaže sa osamdesetak ležajeva.

“Očekujemo tri grupe naše knjaževačke dece, a naravno biće tu i ljudi sa strane kao i svake godine. Što se tiče seoskih domaćinstava i seoskog turizma ove sezone imamo 110 kreveta više u odnosu na prošlu godinu”, kaže Boban Marković direktor TO Knjaževac.

Domaćinstvo porodice Ćirić iz Baltaberilovca jedino je uz hotel “Falkenštarjner” primalo goste sa vaučerima. Za predstojeću zimsku sezonu kažu da su spremni.

“Gosti su već uplatili za Novu godinu. Ostalo je samo da padne sneg i da počne skijanje”, kaže Nadica Ćirić, selo Baltaberilovac.

Ski centar na Staroj planini ima 13 kilometara uređenih staza, dok u Hotelu, Planinarskom domu i seoskim domaćinstvima ima mesta za ukupno 1.500 gostiju.

Izvor RTS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *