Prohodno od Svrljiga do Stare planine (video)

U opštini Svrljig teško se stiže samo do dva sela, ali nadležni kažu da se i do njih može uz odgovarajuću zimsku opremu. Kamion koji je stajao četiri dana na regionalnom putu od Svrljiga do Stare Planine preko Kalne sklonjen je, pa je sada i ovaj put prohodan.

Kamion je zbog poledice stajao četiri dana na regionalnom putu, a sa njim i vozač, dvadesetšestogodišnji Edin Nuhović iz Novog Pazara, koji je u subotu krenuo za Kalnu po drva.

“Noću je bilo i do minus 21, imao sam šta da jedem, uvek ponesem za četiri dana, uvek da imam za ne daj bože”, kaže vozač Edin Nuhović. “Niko nije dolazio, sinoć je došao buldožer i otišao.”

Samo do najudaljenijih sela svrljiške opštine mašine lokalnog preduzeća nisu stigle. Ivan Stanković vozi jednu od pet mašina, kaže da se svi maksimalno trude da pomognu.

Stara planina , Putevi Srbije zaduženi su za deonicu do raskršća na Jabučkom ravništu, redovno se čisti i put do planinarskog doma, tako da na tom području za sada nema većih problema.Juče je “pokriven” i najveći deo kalanskog kraja, stigli smo do Stare Kalne, Ćuštice i Balta Berilovca. Sada dogovaramo čišćenje buldožerom i zaseoke u Ćuštici i to bi trebalo da bude završeno sutra” izjavio je Mladen Radosavljević, direktor Javnog preduzeća Direkcija za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac.Meštani sela Gulijan i sami su se organizovali jer je, kažu, zima ovde teška.

Trideset osam sela u svrljiške opštine, na površini od 470 kvadratnih kilometara, povezana su regionalnim putevima a njih čisti Preduzeće za puteve Niš.

“Kada postoji koordinacija između dva preduzeća – lokalnog koje je zaduženo za održavanje lokalnih puteva i preduzeća zaduženog za održavanje regionalnih puteva – tu nemamo problema i čišćenje ide nesmetano”, kaže Jelena Trifunović, predsednica Opštine Svrljig.

Gotovo do svih svrljiških sela sada je moguće stići, a pošto je sklonjen kamion s puta sada se može i do Stare planine preko Svrljiga.

Pogledajte video prilog RTS-a


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *