Smeštaj širom Srbije već rezervisan za najluđu noć

Beograd, Novi Sad, salaši Vojvodine, Stara planina, Zlatibor i Kopaonik naše su top turističke destinacije za Novu godinu gde se redovno traži krevet više, a za ovogodišnje praznike gotovo da su kapaciteti popunjeni, među gostima prednjače Bugari.

U prestoničkim hotelima, čini se, za najluđu noć dolazi najviše turista iz Bugarske, a koji su inače zakupili ceo hotel “Jugoslavija”.

Sav smeštajni kapacitet rasprodat je i na Staroj planini.

– Dok su ranijih godina najčešće za novogodišnje praznike u našem hotelu odsedali gosti iz zemalja bivše Jugoslavije, ove godine su sve smeštajne kapacitete zakupili gosti iz Bugarske – kažu u ovom zemunskom hotelu. Bugara, prema priči hotelijera, ima i u hotelu “Holidej In”, ali i u hotelu “Srbija” i “Park” gde čine oko 80 odsto gostiju i to već godinama. Iz Turističke organizacije Beograda kažu da ove godine očekuju 20 odsto više stranih i devet odsto domaćih gostiju za novogodišnje praznike. Prošlog decembra imali su 75.000 gostiju, od toga 60.000 stranaca. –

– Dobar deo gostiju neće biti registrovan, jer podatke dobijamo samo iz hotela i privatnih smeštaja. Kolege iz hotela kažu da su zadovoljni rezervacijama i verovatno će svi biti popunjeni – rekla je Jelena Stanković, portparolka TOB.

Novi sad

Hoteli u Novom Sadu za novogodišnje praznike su popunjeni, a slična je situacija i na svim vojvođanskim salašima, koji su poslednjih godina hit među stranim turistima. Očekuje se oko 100.000 gostiju, a samo u Novom Sadu njih više od 50.000. U ovoj godinu Vojvodinu je posetilo oko 370.000 ljudi, broj stranih gostiju povećan je za 12,8 odsto, a domaćih za 8,6 odsto.

– Baš zbog interesovanja stranih gostiju organizovali smo projekat “Zima na salašima”, koji se pokazao kao pun pogodak. Najviše gostiju dolazi iz BiH, onda iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Nemačke. Poslednjih godina najviše raste broj turista iz Bugarske, izgleda da su i oni počeli da izlaze iz Beograda i istražuju šta još ima u našoj zemlji – rekao je Srđan Bajić iz Turističke organizacije Vojvodine. To potvrđuje i činjenica da su Bugari još prošli mesec zakupili čitav hotel “Putnik” u centru Novog Sada.

Ove godine strani turisti će ostaviti 1,2 MILIJARDE EVRA u Srbiji

Od turizma Srbija će ove godine dobiti more deviza – u Ministarstvu očekuju da će samo stranci u zemlju uneti čak 1,2 milijarde evra ili 20 odsto više nego lane.

Planine

Zlatibor i Kopaonik su najpopularnije planine Srbije za novogodišnje praznike, što zbog prirodne idile i odlične hrane, što zbog najboljeg estradnog programa jer tamo gostuju najpopularniji domaći pevači.

Prema podacima Turističke organizacije “Zlatibor”, na ovoj planini do sada je rasprodato oko 95 odsto hotelskih aranžmana za Novu godinu, čija se cena, zavisno od paketa, kreće od 200 do 1.000 evra. U turističkim agencijama kažu da je interesovanje za privatan smeštaj na Zlatiboru ogromno i da se rentiraju i najluksuzniji apartmani čiji dnevni najam ide do 80 evra.

– Oko 2.000 stranih državljana, najviše iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, ali i Rumunije, do sada je rezervisalo smeštaj – kaže za „Blic“ Vladimir Živanović, direktor TO “Zlatibor”.

I vlasnici ugostiteljskih objekata na Zlatiboru mogu očekivati novogodišnji berićet; cene dočeka u kafićima i restoranima su od 35 do 50 evra, a najveći broj njih već je rasprodao sve separee.

Na Divčibarama u najluđoj noći nastupa bend “Osvajači”, pa je na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja još prošle sedmice rasprodat privatni smeštaj po ceni od 50 do 80 evra u zavisnosti od veličine apartmana, i to do Božića, tako da se očekuje da će novogodišnje praznike na Divčibarama provesti par hiljada turista.

Sav smeštajni kapacitet rasprodat je i na Staroj planini.

Pune i banje

Hoteli u Vrnjačkoj Banji skoro da su rasprodali svoje sobe za doček Nove godine. U najluđoj noći od stranih gostiju najviše će biti Bugara i Makedonca. Tek neka soba ostala je u hotelu „Cepter“,

Rasprodato je i svih 200 kreveta u šabačkom hotelu “Sloboda” za novogodišnje praznike, gde će biti gostiju iz Crne Gore, Bugarske i Makedonije.

Nišlije spremno čekaju 3.500 gostiju

U Niš će za proslavu Nove godine stići oko 3.500 gostiju od kojih su 2.500 stranci, potvrdio je za “Blic” direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić. Najveći broj stranaca stiže iz Bugarske i Grčke, ali ima i Slovaka i stanovnika drugih žitelja evropskih zemalja sa kojima je Niš povezan avionskim saobraćajem. Prema Parlićevim rečima, to je popunilo kompletne smeštajne hotelske kapacitete pa mesta ima još jedino u privatnom smeštaju.

– Već nekoliko godina gosti iz susedne Bugarske dolaze za doček Nove godine u Niš. Privlači ih poznati niški kafanski merak, gostoprimljivost, izvrsni specijaliteti niške kuhinje, ali i prebogato kulturno-istorijsko nasleđe – objašnjava Parlić. Stranci i domaći turisti koji dolaze za proslavu dočeka Nove godine najčešće ostaju dva dana, ali neki od njih produže boravak još neki dan.

U kafanama, koje su posebno interesantne inostranoj klijenteli jer je dozvoljeno pušenje, doček košta od 40 do 60 evra u dinarskoj protivvrednosti. Deo kafana je već rasprodat, što strancima što domaćim gostima, pa počinje jagma za preostalim stolicama. Deo inostranih turista i domaćih gostiju koji dolaze iz drugih gradova Novu godinu će čekati na trgu gde nastupa grupa “Van Gog”.

Foto: Manasori Jošida / RAS Srbija

Izgurali Nemce iz top pet

Da su Bugari postali najbrojniji među gostima pokazuje i to da su u Novom Sadu izgurali Nemce sa prvih pet mesta u statističkim podacima turista u hotelima. Kada je reč o hostelima, tu je već raznovrsnija ekipa, pa ima puno gostiju iz Danske i Ukrajine. Istraživanja koja se već godinama pred doček organizuju u Novom Sadu pokazuju i da većina stanovnika za Novu godinu ostaje kod kuće sa porodicom, njih čak oko 70 odsto. Tek njih osam odsto ide na privatne žurke, a njih šest odsto ide u restorane, kafane i klubove
.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *