Sportska dešavanja – doprinos promociji manjih gradova (Video)

Velika sportska dešavanja sve češće se iz Beograda sele u manje gradove. Makar u one koji ispunjavaju uslove. Za poslednje tri godine, prema podacima resornog ministarstva, u sportsku infrastrukturu uloženo je oko 835 miliona dinara. Kakve koristi od toga imaju lokalne samouprave?

“Mi smo za vreme trajanja tih utakmica, pre svega za vreme utakmice između Srbije i Hrvatske, odnosno Dejvis kupa, imali promenjen život grada skoro mesec dana. Svakako da je bilo benefita za grad Kraljevo, da je došlo više turista, da smo ostvarili veće promete, veći broj noćenja”, naglašava Nebojša Simović načelnik Raškog okruga.

Za poslednje tri godine, tvrde oni čiji je to resor, sportski objekti gradili su se u 40 opština. Najavljuju završetak nacionalnog trening centra za vaterpolo u Vrnjačkoj Banji, skijaški se gradi na Staroj planini, a rukometni u Mionici.

“Apsolutno smo radili na decentralizaciji sporta od onih najsitnijih terena, trim staza, do najkomplikovanijih po poslednjim standardima, evropskih i svetskih, izgradnje stadiona i hala. Mislim da kroz izgradnju infrastrukture možemo da konkurišemo za međunarodna takmičenja, ali i da imamo nove šampione i popularizujemo sport”, ističe ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Popularizuju se i mesta – domaćini sportskih manifestacija. Tako da osim medalja, sportisti sa sobom nose i utiske o gradu u kome su boravili.

“Svakako da jesu sutra dobri ambasadori turizma te destinacije i mogu uticati na povećanje turističkog prometa i povećanje svesti o toj destinaciji i šta ona nudi. Ali isto tako mediji kad prate ta dešavanja, prenošenjem svojih utisaka sa samih manifestacija, umnogome doprinose građenju imidža destinacije kod turista gde se izveštaji emituju”, objašnjava Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

Slika koju će upamtiti zavisi, pre svih, od lokalnih vlasti i turističkih organizacija. Od njih zavisi i da li će mesta imati korist samo dok traje manifestacija ili i kasnije.

Link do video priloga
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *