Srbija četvrta svetska turistička destinacija u 2018.

Srbija je zauzela značajno mesto na turističkoj mapi sveta. Proglašeni smo za jednu od četiri obavezne destinacije koje treba posetiti.

Srbija se našla na CN-ovoj listi 18 turističkih odredišta koje treba posetiti. Naša zemlja je postigla najveći rast turizma u regionu jugoistočne evrope i mediterana sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara u 2017.godini.

Ja ću se nadovezati, pre svega, na sve do sada rečeno, ali dodaću i da je Srbija napredovala i da je tri miliona turista prošlo u protekloj godini kroz celu Srbiju. Naravno, najveći deo je Beograd. Ja dolazim sa Stare planine ali sam rođeni Beograđanin i nije slučajno da sam sada tamo. 15. decembra smo otvorili sezonu , u prošloj godini smo imali sjajne rezultate, i na sajtovima , ali od kada smo otvorili sezonu i novi hotel odmah se pojavilo interesovanje i za njega i ubrzo je popunjen sa rezervacijama – rekao je Goran Karadžić, direktor preduzeća Stara planina rizort.

– Veoma je važno kada se pojavite u mediju koji nije usko turistički nego je informativni. Beograd i Srbija su već na turističkoj mapi sveta i ovo je peta godina za redom kako je Beograd etabliran u Evropi i svetu.

 

 

 

 

Do toga smo i došli sa ukupnom promenom politike u državi i činjenica je da je Beograd jedan od najbezbedijih gradova u Evropi. Beograd predstavlja mir i stabilnost ne samo za ovaj region. Nama je gostoljubivost karakterna crta, plus naravno dosta truda i rada, ništa nije došlo preko noći i nije palo sa neba – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograd.

On je dodao da je štand Srbije na Sajmu turizma u Turskoj najposećeniji štand.

– Najveći broj turista je bio za Novu godinu, 20 posto je prosečni rast prihoda po svim parametrima, od otprilike 25 i 30 miliona evra, kada banka objavi sve podatke mislim da će Beograd na kraju dohodovati u čitavoj 2017.godini negde oko750 ili čak i 800 milion evra. Takođe, u Beogradu su 75 posto strani gosti u odnosu na 25 domaćih i zbog toga je toliko veliki devizni priliv. A generalno kada pogledate na planu čitave Srbije sve je više destinacija u razvoju. Ono što je važno reći jeste da smo postali centar regiona – rekao je Popović.

Sve više i više se prepoznaju i planinski centri Srbije. Turisti ne mogu da se prevare i da se nateraju da idu negde gde ne žele. Ali nije slučajno da na svim većim sajtovima hoteli iz Srbije imaju visoke ocene.

Autor: Printscreen

– Ja ću se nadovezati, pre svega, na sve do sada rečeno, ali dodaću i da je Srbija napredovala i da je tri miliona turista prošlo u protekloj godini kroz celu Srbiju. Naravno, najveći deo je Beograd. Ja dolazim sa Stare planine ali sam rođeni Beograđanin i nije slučajno da sam sada tamo. 15. decembra smo otvorili sezonu , u prošloj godini smo imali sjajne rezultate, i na sajtovima , ali od kada smo otvorili sezonu i novi hotel odmah se pojavilo interesovanje i za njega i ubrzo je popunjen sa rezervacijama – rekao je Goran Karadžić, direktor preduzeća Stara planina rizort.

On je dodao da je rast bio skoro pa dupli po svim parametrima, što znači da su imali 48.000 noćenja a samo za zimski period je već rezervisano 26.000 noćenja, kao i to da je to sve posledica menjanja odnosa prma turizmu.

– Mi sa Starom planinom podižemo čitaj jugoistočlni deo Srbije. Turizam se dugo najavljuje kao prioritetna grana privrede. Ali promenio se odnos prema turizmu, prvi put smo imali priliku da vidimo jednog predsednika vlade kako promoviše turizam tako što je na trgu govorio o promociji turizma i delio vaučere. Turizam jedne zemlje i mora da se razvija preko domaćeg turizma – rekao je Karadžić.

 izvor  Pink.rs, Foto: Printscreen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *