Srpska tradicija gradnje kuća u Gostuši

Kako vam izgleda selo sa slike? Da li vam domaćinstva deluju neobično? Pogledajte dobro jer pred vama nisu obične trošne kućice starinskog izgleda – pred vama je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije.

Staroplaninsko selo Gostuša, koje godinama istražuju stručnjaci, jedinstveno je po tome što što su kuće i ostali objekti u njemu izgrađeni od kamena i blata. Sve što su meštani mogli da izgrade, izgradili su koristeći kamen koji se nalazi u okruženju.

Ovo selo, koje se u poslednjim godinama svelo na stotinaka uglavnom starijih stanovnika, predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i proglašeno je zaštićenim kulturno-istorijskim dobrom.

Занимљива и несвакидашња, прича о Гостуши прешла је границе Србије и привукла пажњу стручњака широм света.

Оно што је до сада утврђено јесте да су куће зидане без малтера или било ког другог везивног материјала, тачније техником под називом сувозидица. То значи да уместо ћерамиде и црепа, као основни материјал за покривање служе камене плоче, па су све зграде практично од темеља до крова, од камена. За извођење оваквих радова потребни су велико мајсторство, искуство и труд.

Иако подигнуте на низбрдици, без савремених материјала и препуштене зубу времена, ове куће и даље одолевају, што само показује с коликим су мајсторством грађене. Претходних година у Гостуши су и обновљене неке од њих, па данас тамо постоје и категорисана турситичка домаћинства и етно-куће.

Село се налази на 30-ак километара од Пирота. Дух минулог времена и традиција чувања стоке, прављења гастрономских специјалитета и аутентична архитектура, само су неки од разлога за посету Гостуши.

Светска банка финансирала је обнову неких објеката у овом селу, док је Туристичка организација Пирота укључена у коришћење капацитета за сеоски туризам, тако да постоји интерес да се се специфичан амбијент очува.

Извор: telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *