Stara planina : Klisura iz bajke

PREDELI vilinske lepote u Srbiji se mogu naći i nadomak gradova, a jedan takav skriveni dragulj nalazi se u Vlaškom dolu, na samo šest kilometara od centra Zaječara. Tu, među najnižim obroncima Stare planine, gde su se u davnini dizali zaboravljeni gradovi i tvrđave, vijuga duboka, mistična klisura Prlitske reke.

Kružni plato pod zelenim svodom od grana šume na izlazu kanjona je centralno mesto bajkovitog prostora i raskrsnica starih puteva. Desnom liticom klisure put vodi ka čudotvornom manastirištu, centralna staza ide kroz samu klisuru i njene pećine, gde su tihovali isposnici i skrivali se zbegovi i hajduci. Levom liticom penje se strmi putić na trasi odavno uklonjene “Belgijske pruge”, prve industrijske železnice u Srbiji.

Dramatičnu vožnju šinama nad ponorom klisure Prlitske reke krajem 19. veka opisao je veliki putnik Feliks Kanic. Trasa i danas postoji kao poljski put, nedaleko od pećine Barbaroš, koju vole ljubitelji prirode, a još više tragači za blagom koji su je detaljno prekopali.



Planinari društva “Dragan Radosavljević” iz Zaječara pozvali su reportere “Novosti” da im otkriju tajne Vlaškog dola i klisure Prlitske reke. Početak i kraj staza za obilazak je plato u ždrelu kanjona do koga se stiže kilometar dugom šetnjom od zadnjih seoskih kuća. Staza koja se uspinje s leve strane ždrela vodi ka vidikovcu s koga se kao na dlanu vidi dolina Timoka. Tu, kraj velikog belog mermenog krsta, još se vide ostaci stare građevine na steni, verovatno osmatračnice koja je kontrolisala karavanski put od Vrške čuke do Zaječara i klisuru. Legenda kaže da su Turci jednom pokušali da kanjonom neprimetno dođu do srpskih sela, ali je nebo poslalo pljusak koji se pretvorio u bujicu koja je podavila uljeze.

Sa vidikovca se vidi i vrh obližnje drvene kapele Manastira Svetog Jovana koji viri iz šumskog gustiša. Reč je o crkvici koju su meštani okolnih sela sagradili među zidinama ranohrišćanske bazilike iz 4. veka naše ere, sudeći po načinu gradnje i pronađenim novčićima.

Na stenama klisure koje se strmo spuštaju u duboki ponor vežbaju zaječarski alpinisti i penjači koje predvodi Ivan Dišković. Oni se spuštaju kroz preraste i “dimnjake” u stenama sve do dna kanjona. Voda klisurom juri do juna, prelivajući se preko ogromnih kamenih lonaca u kojima vole da se kupaju avanturisti i ljubitelji kanjoninga. U pozno leto Prlitska reka u donjem toku ponire, pa se suvih nogu može šetati pejzažima koji izgledaju kao scenografija za “Gospodara prstenova”.

MESTO ČUDA

MANASTIRIŠTE nad Vlaškim dolom je izvorište mnogih legendi o čudesnim isceljenjima, pa su na prostoru stare bogomolje meštani Velikog Izvora, Prlite i Grljana podigli prostranu drvenu kapelicu posvećenu Svetom Jovanu Krstitelju. Moderna građevina koja je stala u oltar rimske bazilike ističe veličinu starog hrama i ukazuje na to da je ovaj prostor nekada bio gusto naseljen.



Izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *