Stara planina : Obavezna upotreba zimske opreme

Prilazi Staroj Planini, Goču, Tari, Zlatiboru i Divčibarama prohodni su, putevi su očišćeni u punoj širini, ali su pod snegom visine i do pet cm zbog čega je saobraćaj usporen i odvija se uz obaveznu upotrebu zimske opreme upozorio je danas AMSS.

Danas je na Staroj planini izmerena maksimalna temperatura od   –  1.0 °C u 15:34 časova dok je jutarnja temperatura iznosila -6.8 °C. Trenutna temperatura na Staroj planini iznosi -2.1°C  dok su udari vetra do 9.3 m/s.Vremenska prognoza za sutra maksimalna temepratura oko – 4 °C dok jutranja oko -10°C,  vreme oblačno sa snegom.U nedelju nas očekuje potpuno sunčan dan sa temperaturama od – 5 °C do -11 °C.

Velikim oscilacijama u temperaturama između noći i dana, pored mokrih kolovoza koji u večernjim satima prelaze u poledicu, donose još jednu opasnost – a to su odroni, koji se pojavljuju iznenada, a karakteristični su na svim putevima koji prolaze kroz kamene useke i klisure.

Zbog sutrašnjeg vikenda i   puštaja žičara Konjarnik i ski lift Sunčana dolina očekuju se veći priliv vozila i turista Staroj planini te je potrebno obratiti veću pažnju na ostale učesnike u saobraćaju, pridržavati se saobraćajnih pravila i poštovati saobraćajnu signalizaciju.

Trenutna visina utabanog snega na stazama je do 40 centimetara, a sneg avan staza ima oko 58 cm, radno vreme Ski centra je od 9 do 16 časova.Smeštajni kapaciteti su uglavnom puni, a otvaranjem novih staza očekuje se veći priliv turista u narednom periodu.

Na graničnom prelazu I B-35   HE Đerdap 1 (granični prelaz Rumunija) – Kladovo – Negotin – Zaječar – Knjaževac – prevoj Tresibaba (granica sa opštinom Svrljig), kolovoz je vlažan, snega nema.

Prohodnost puteva je sve bolja i na putevima u planinskim predelima Vranja, Leskovca, Babušnice, Kuršumlije, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Saobraćaj se u ovim regionima i dalje odvija usporeno i otežano uz obaveznu upotrebu lanaca i zimske opreme.

Početak vikenda sa prvim popodnevnim satima donosi još jednu smenu turista u zimskim turističkim centrima.

Prilazi Goču, Tari, Zlatiboru, Staroj Planini i Divčibarama prohodni su, putevi su očišćeni u punoj širini, ali su pod snegom visine i do pet cm zbog čega je saobraćaj usporen i odvija se uz obaveznu upotrebu zimske opreme.
Za one koji planiraju put ka Kopaoniku prohodni su svi prilazi ovoj planini, ali zbog pojačanog vetra savetujemo prilaz sa zapadne strane koji vodi preko Jošaničke Banje.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 15-20 minuta.

Ministarstvo: Železnički i avio saobraćaj bez zastoja, reke nisu plovne

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da reke u Srbiji i dalje nisu plovne, dok se avio i železnički saobraćaj odvijaju nesmetano, a kamionima i šleperima i dalje je zabranjeno kretanje na prilazima planinama.

Zabrana za šlepere i kamione važi na putevima oko Novog Pazara, Sjenice, Šapca, Valjeva, kao i na prilazima Goču i Kopaoniku.

Zbog leda je i dalje obustavljena plovidba na Tisi, kanalu Dunav-Tisa, Dunavu i Savi.

Železnički saobraćaj, putnički i robni, odvija se bez zastoja i nema značajnih smetnji u njegovom funkcionisanju.

Avio saobraćaj odvija se nesmetano i na beogradskom aerodromu Nikola Tesla i niškom aerodromu Konstantin Veliki.

Redovna odbrana od poplava proglašena je na Dunavu, Savi i Tisi, a doneta je i odluka o aktiviranju ledolomca “Greben” na potezu od Đerdapa jedan do izlaska iz Kazana.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *