Stara planina od sada dostupna i ljubiteljima prirode

Park prirode Stara planina, najveće je zaštićeno prirodno dobro u Srbiji. Lepote ove planine donedavno su bile dostupne samo planinarima i avanturistima. Poslednjih nekoliko godina obeležene su i uređene staze i postavljeni putokazi do specifičnih prirodnih retkosti. Tako su one postale dostupne svim ljubiteljima prirode.

Klisura Rosomačke reke, koja se nalazi na tridesetak kilometara od Pirota, jedna je od najvećih prirodnih atrakcija Stare planine. Iako duga svega 400 metara, ona pleni svojim jedinstvenim reljefom.
Rosomačko ždrelo je kanjon izuzetne lepote na istoimenoj rečici. Zbog specifičnog prirodnog oblika i zbog ovih virova u narodu je poznatiji kao lonci ili grlo.

“Najlepši je u toku leta, ali može i s proleća, kada je količina vode malo veća i kada procvetaju ovi jorgovani okolo, onda je priroda fantastična”, kaže Marija Ilić, PD “Vidlič” Pirot.

Da je priroda na Staroj planini bila izuzetno darežljiva, uverila se i grupa planinara iz Valjeva.

“Oduševljen sam zaista. Nešto predivno, mislim da ovo treba ubrojati u svetsko čudo. Zaista nesvakidašnje iskustvo. Niti sam gde video niti čuo za ovako nešto”, kaže Ognjen Andrić, PD “Povlen” Valjevo.

“Kanjon je predivan. Selo koje smo posetili isto je lepo, očuvano, staro. Tako treba i da ostane. Samo da je infrastruktura malo bolja i turisti bi dolazili češće i više”, kaže Vladan Pantelić, PD “Povlen” Valjevo.

Da je neadekvatna infrastruktura problem Stare planine potvrđuju i u Turističkij organizaciji Pirota, ali ističu da se na ovom prostoru turizam razvija tek poslednjih desetak godina.

“Ali vremenom se ipak došlo do ogromnog pomaka u odnosu na ono što je nekada bilo, što se tiče infrastrukture. Došlo je i do poboljšanja ugostiteljske, smeštajne ponude. Sada je veliki broj kategorisanih domaćinstava koje se nalaze na Staroj planini sa jako pristupačnim cenama”, kaže Dragan Jovanović, TO Pirota.

Izgradnjom planinarskog doma u selu Dojkinci, broj noćenja na Staroj planini povećan je za trećinu. Poslednjih godina sve više stranih turista pohodi najveću srpsku planinu.

link ka video prilogu


Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *