Stara planina : Održan Festival sira

U Pirotu je proteklog vikenda održan drugi festival sira. Dvadeset izlagača iz cele Srbije predstavilo je svoje proizvode i razmenilo iskustva. Za Piroćance ova manifestacija je šansa da svoj brend – kačkavalj vrate na evropske trpeze, gde se nekada služio kao delikatesni proizvod.

Nomadi – crnovunci, seleći se iz grčke ka centralnom balkanu, pre dva veka, doneli su na staru planinu recepturu za pravljenje žutog sira, čiji ukus se razlikovao od svih drugih sireva. Od tada u pirotskom kraju počinje pravljenje kačkavalja. Njegova izrada je do danas ostala ista.

 

“To je najprirodniji proizvod, jer se koristi samo mleko i morska so. Ništa drugo se ne korsiti, nikakvi aditivi se ne dodaju”, kaže Boban Jovanović, proizvođač kačkavalja.

Tridesetih godina prošlog veka kačkavalj je do soluna stizao vagonima, a odatle na američko tržište. nagla migracija, posle drugog svetskog rata, opustela je staroplaninska sela, desetkovan je stočni fond, a proizvodnja kačkavalja svela se tek na očuvanje starog zanata. grad pirot, pre nekoliko godina, upustio se u mukotrpan posao brendiranja kačkavalja i uspeo u tome.

“Pirotski kačkavalj ulazi u ukupnu  gastro-turističku ponudu grada. To je jedan od naših aduta, na osnovu evropske nagrade i onoga što Pirot ima da ponudi”, kaže Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot.

Od prošle godine Pirot organizuje festival sira. Učesnici iz drugih krajeva Srbije, kažu da je bilo logično da Pirot bude domaćin ovakve manifestacije.

“Moje lično mišljenje je da vi znate šta je sir. Znači, ne samo zbog Mlekarske škole, naših velikih prijatelja, nego generalno narod ovde zna da prepozna”, kaže Goran Bera, proizvođač sira iz Šida.

“Došao sam s namerom da vidim gde se ja to sa svojom proizvodnjom nalazim u odnosu na srpsku proizvodnju sira. Ovde sam računao da je centar za proizvodnju i prodaju sira”, kaže Momčilo Budimirović, prozvođač sira iz Šapca.

Da bi kačkavalj ponovo otišao u svet, piroćanci smatraju da svet prvo moraju da dovedu u Pirot.

“Neka naša ideja, u perspektivi, što bih ja voleo da se desi, je da imamo ovde goste domaćine, kao što to ima Sajam knjiga u Beogradu. Prilika je da sir napravi neku vezu između Pirota i ambasada Francuske, Švajcarske, Holandije, Italije, onih zemalja koje su čuvene po proizvodnji sira”, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Piroćanci su uporni ljudi. Zato veruju da će i kačkavalj ponovo moći da ponude van granica Srbije. Naravno, ukoliko i Stara planina ponovo postane dom porodičnih farmi koje su nekada čuvale i do 300 hiljada ovaca.

Video prilog

izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *