Stara planina privlači goste

Okolina Pirota i Dimitrovgrada sve interesantije turističke destinacije u Srbiji. Nedostaju veći smeštajni kapaciteti.

PIROTSKI i dimitr -ovgradski deo Stare planine, koji obuhvata više 85 odsto ukupne površine ovog masiva, sve je zanimljiviji turistima iz cele Srbije, ali i iz susedne Bugarske.

Osim Planinarskog doma na nekih 12 kilometara od Pirota, gde postoji i radi hotel, na ovom delu planine nema većih smeštajnih kapaciteta, pa se slobodno može reći da je turizam u povoju i da je razvoj ove grane privrede zasad prepušten uglavnom sitnim domaćinstvima po selima.

– Prema podacima, pre četiri godine, ovde je registrovano 11.000 noćenja – priča Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirota. – Da je sve više gostiju koji posećuju ove krajeve, najbolje govori podatak da je prošle godine bilo oko 25.000 registrovanih noćenja.

Ovako ohrabrujućem trendu, navodi direktor, kumovao je veliki broj “svetkovina”. Među njima, nadaleko poznati, Sajam peglane kobasice, koji se priređuje posle Nove godine, zatim Festival staroplaninskih jela u selu Temska, koji se organizuje svakog jula, ali i izložba vina i rakije u selu Izvor. Od ove godine tu je i Jagnjijaga u Krupcu, najvećem selu na teritoriji pirotske opštine.


Osim ovih manifestacija, turistima koji obilaze ovaj kraj, obavezno se preporučuju posete mnogobrojnim vodopadima – od Zaskovaca i Tolog dola do Rosomača na drugoj strani planine, kao i kanjonima, ali i crkvama i manastirima. Jedna od najvećih znamenitosti koju treba videti je pećinska crkva Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci, sa svojom čuvenom freskom ćelavog Isusa. Tu su i srednjovekovni manastiri u Poganovu, Sukovu, Temskoj. Nezaobilazni Midžor zasad je rezervisan samo za avanturiste, ljude željne adrenalina. Jedna od destinacija koju je takođe poželjno videti je i Zavojsko jezero, akumulacija dubine i do 86 metara sa besprekorno čistom vodom.

S obzirom na to da proteklih godina nije bilo organizovanih obilazaka, u pohode se uglavnom odlazi pojedinačno ili u organizaciji Saveza ektremnih sportova Srbije. Pojedina sportska udruženja organizuju i obilazak planine kvadovima, džipovima i sličnom vozilima jer je uobičajeni pristup jednostavno nemoguć.

DOMAĆA RADINOST

Cena noćenja u domaćoj radinosti je od 640 do 840 dinara, a pun pansion u domaćinstvu od 1.800 do 2.000 dinara. Gostima je na raspolaganju 30 domaćinstava u selima sa 130 ležaja tokom cele godine. Reč je uglavnom o domaćinstvima u staroplaninskim selima, ali i u gradu. Identične cene su i u dimitrovgradskom kraju, tačnije u selima u Zabrđu, na Odorovačkoj visoravni.-Izvor novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *