Stara planina raj za ugroženu džinovsku visibabu

 

Jedno od pet prirodnih staništa džinovske visibabe u Srbiji nalazi se na Staroj planini. Ovu sve ređu biljku treba zaštititi i proučavati, a ona, kako kaže jedan od retkih srpskih istraživača visibaba Filip Jovanović, može da utiče na razvoj domaćeg turizma, jer bi ljubitelji ovog cveta mogli da pohrle da ga vide tamo gde raste prirodno.

Na Staroj planini, na oko 1.100 metara nadmorske visine kod Crnog vrha, nalazi se jedno od pet prirodnih staništa velike visibabe, koja je se, osim u istočnoj Srbiji još samo može pronaći na retkim mestima u Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj ili na nekim istočnoegejskim ostrvima.Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi gde se visibabe mogu naći i na njenim prirodnim staništima, uglavnom u teško pristupačnim predelima planina iznad 1.000 metara nadmorske visine ili i bukovim i hrastovim šumama, a ne samo u vrtovima.

 

„Velika ili džinovska visibaba, posebno je ugrožena vrsta, jer se u Srbiji može naći na svega pet lokaliteta. To je visibaba koja se najčešće gaji u vrtovima, ali su njena prirodna staništa u svetu sve ređa“, istakao je Filip Jovanović, student završne godine doktorskih studija Šumarskog fakulteta u Beogradu koji se posvetio istraživanju visibaba.

Malo je poznato da su visibabe na listi ugroženih vrsta i da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj se visibabe mogu naći na nekoliko prirodnih staništa.

„Broj njihove populacije opada, a posebno je ugrožena džinovska visibaba. U zemljama Zapadne Evrope postoje udruženja ljubitelja visibaba, takozvanih galantofila“, otkrio je Jovanović Tanjugu naglasivši da ljubav pojedinaca prema ovoj vrsti može biti neobično snažna.

 

Visibaba Stara planina 2

Njihova ljubav ka visibabama poprima fanatične razmere pa su oni često spremni da izdvoje velike sume novca da otputuju u razne delove sveta kako bi samo videli visibabe kako rastu na njihovom prirodnom staništu, poput ovih u okolini Pirota“, ispričao je Jovanović i napomenuo da to može biti šansa za razvoj turizma u našim krajevima.

„Na Zapadu ima mnogo galantofila koji bi sigurno u velikom broju dolazili ovde“, smatra Jovanović.

Visibaba Stara planina 3

Visibabe imaju i primenu u fitomedicini u kojoj se alkaloidi iz njih koriste za spravljanje lekova koji mogu biti deo simptomatske terapije Alchajmerove i drugih bolesti.

Doktorand Filip Jovanović jedan je od retkih istraživača u Srbiji i na Balkanu koji se bavi izučavanjem ove interesantne, ali za proučavnje vrlo zahtevne biljke.

 

[pro-player type=’video’]http://ртс.срб/upload/storyBoxFileData/2014/02/21/4154552/Stara planina – raj za ugrozenu dzinovsku visibabu 210214.mp4[/pro-player]


Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *