Stara planina – Slavinjsko grlo, selo Dojkinci i vodopad Tupavica

Na svom omiljenom odredištu – selu Dojkinici na Staroj planini, Planinarsko društvo “Preslap” u subotu, 12.maja 2018.godine, izvodi akciju, prilagođenu rekreativcima iz Predškosle ustanove “Pčelica” u Nišu.

IZLET NA STARU PLANINU

Slavinjsko grlo, selo Dojkinci i vodopad Tupavica

Subota, 12.maj 2018.godine

Akcija prilagođena zaposlenima u Predškolksoj ustanovi „Pčelica“ Niš

Na inicijativu članica Planinarskog društva „Preslap“ Niš, koje su zaposlene u Prdškolskoj ustnaovi Pčelica, Planinarsko dtuštvo „Preslap“ u subotu, 12.maja 2018.godine, organizuej jednodnevni izlet na Staru planinu, u zaleđu Pirota, sa obilaskom kanjona Slavinjsko grlo, sela Sojknici i vodopada Tupavica, visokog 45 metara.

Satnicu akcije, vođenje grupe, prelazak staza i brzinu kretanja vodiči Planinarskog društa „Preslap“ prilagodiće u potpunosti rekreativcima – zaposlenima u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“.

100

Na putu ka Dojkncima, odlazimo do kanjona Slavinjsko grlo (drugi naziv je Rosomački lonci) u ataru sela Slavinja. Od Salvinje do kanjona i nazad treba preći tek 2 km staze, a prizori stena koje oivičavaju Slavinjsko grlo su zaista upečatljivi, pravo graditeljsko remek delo prirode.

200

Sledeće odredište je planinarski dom u selu Dojknici, kraj same Dojkinačke reke, gde se možemo odmoriti i pripremiti za laganu šetnju do vodopada Tupavica i nazad.

Do kasnog popodneva ćemo obići vodopad Tupavica, visok 45 metara, 5 kilometar uzvodno od Dojkinaca. Pogled na impozantni vodopad Tupavica i sam doalazak do njega će još više pojačati osećaj moći prirode Stare planine, još uvek poprilično nepoznatog područja. Sve vreme kretaćemo se kraj čudesne Dojkinačke reke, jedne od najčistijiih u Srbiji, koja izvire ispod dalekgo vrha Kopren, a teče kroz divlji predeo koji se naziva Arbinje. Upravo na putu ka Arbinju obrušava se visoki i moćni vodopad Tupavica.

Po porvatku u dom u Dojkincima, pripremićemo se za pvoratak sa Stare planine, a na putu ka Nišu svratićemo i u Pirot. U Dojkincima je moguće kupiti staroplaninski sir i kačkavalj.

Ukupno ćemo na ovoj akciji prepešačiti 12 km, od kojih 2 km u obilasku Slavinjskog grla, a 10 km u obilasku vodopada Tupavica. Staze su bez ikakvih prepreka, široke, prohodne, dobro obeležene.

Ukupno ćemo na ovoj akciji prepešačiti 12 km, od kojih 2 km u obilasku Slavinjskog grla, a 10 km u obilasku vodopada Tupavica. Staze su bez ikakvih prepreka, široke, prohodne, dobro obeležene.

A vođenje i bezbednost grupe biće zaduženi iskusni vodiči Planinarskog društva „Preslap“, među njima i Violeta Marinković i Anita Živković, zaposlene u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“, i Nenad Stevanović, licencirani vodič Planinarskog saveza Srbije.

PROGRAM AKCIJE

Subota, 12.maj 2018.godine:

07:00 – polazak sa parkinga tržnog centra „Roda“ („Merkator“) na Vizantijskom bulevaru

10:00-11:30 – obilazak kanjona Slavinjsko grlo (Rosomački lonci)

12:00 – dolazak u planinarski dom u Dojkincima, pripreme za pešačku turu do vodopada Tupavica

12:30-17:30 – odlazak do vodopada Tupavica i povratak do planinarskog doma u Dojkincima

18:00 – polazak za Niš

19:30-20:00 – kraća pauza u Pirotu

21:30 – povratak u Niš.

OBUĆA, ODEĆA, OPREMA: Planinarske cipele ili dublje patike, rezervne čarape, majica, rolka, tanja jakna, rezervna odeća, kačket, naočare za sunce.

HRANA I VODA: Hrana „iz ranca“ (poneti od kuće po koji sendvič, konzervu, čokoladice…).Vode ima u Dojkincima, potrebno je imati kod sebe 2 litra vode.

TROŠKOVI PREVOZA: 900 dinara

VOĐE AKCIJE: Violeta Marinković (telefon: 069/567-18-05), Anita Živković (telefon: 064/051-94-85), i Nenad Stevanović, licencirani vodič Planinarskog saveza Srbije (telefon: 062/637-771).

PRIJAVLjIVANjE ZA AKCIJU: Kod vođa akcije.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti kod vođa akcije, kao i elektronskom poštom na adresu: pdpreslap@gmail.com
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *