Stara planina – Stigli topovi za sneg

Nakon uspešno završenog  postupka Javne nabavke koju je sprovelo Javno preduzeće Skijalište Srbije, a o kome je pisala naša redakcija sredinom oktobra danas su na Staroj planini stigla 3 topa za sneg.

Sistemi veštačkog osnežavanja na Staroj planini  od danas je bolji i funkcionalniji.  Javna nabavka koju je sprovelo  JP Skijališta Srbije  odnosila se na nabavku 10 polovnih mobilnih topova sistema veštačkog osnežavanja marke  Technoalpin.

Za ski centar Kopaonik  namenjeno je 7 topova,  a Stara planina danas je dobila  još 3 topa. Uslov za nabavku, bio  je da polovni topovi ne mogu imati više od 50 sati rada i da ne budu stariji od 2015. godine. Zahtevani model topa je T40 sa pratećom opremom.Topovi za sneg su trenutno istovareni na Konjarniku, a o njihovom  daljem rasporedu razmatraće rukovodstvo JP Skijališta Srbije.Nadamo se da će se novopridošli topovi iskoristiti za aktiviranje staze na Konjarniku.

Inače na Staroj planini su početkom decembra 2012 godine dopremljeni  finalni delovi sistema veštačkog osnežavanja. Radi se o topovima za sneg Italijanske firme Technoalpin (Model T-40 Fiksni koji se može postaviti na platformu visine 4.5m).

U jesen 2012 godine izvedeni su završni  radovi na instalaciji sistema u delu skijališta koje je otvoreno prosle zime uz gondolu Jabučko ravnište, četvorosed  Babin zub i ski lift Rudine.

Najavljeno je da će Sistemom za veštačko osnežavanje biti pokriveno devet novih staza i ski puteva duž kojih će biti raspoređeno oko 40 mobilnih i fiksnih topova, kao i lansera (žirafa). Dužina postavljenog cevovoda je oko 15 kilometara, planiran završetak radova je početak novembra.

Uz ski staze Konjarnik i Sunčana dolina, sistem ukupne dužine3 km je već urađen pred sezonu 2011/12. Sistem čine vodoakumulacija na Župskoj reci kapaciteta 10.000 kubnih metara, 21 šaht sa 20 priključaka za topove za proizvodnju veštačkog snega, sedam mobilnih topova M12 i potisni cevovod dužine 3.000 metara.

Izgradnjom sistema za proizvodnju veštačkog snega u ovom novom delu skijališta, ski centar Stara planina biće u potpunosti pokriven sistemom za veštačko osnežavanje, čime će kvalitet usluge u predstojećoj sezoni 2012/13 biti podignut na znatno viši nivo. Skijalište Stara planina sada čini sistem od ukupno 13km ski staza koje povezuje osmoseda gondola, dva četvoroseda i dva ski lifta.

U nastavku teksta možete videti današnje ekskluzivne fotografije istovara topova na Konjarniku.

Stara planina - Stigli topovi za sneg

Link do Foto Albuma
Izvor Stara planina info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *