Stara planina : Vodopadi privlače goste

Avanturistima iz Srbije i inostranstva Stara planina među omiljenim destinacijama. Cena smeštaja u seoskim domaćinstvima od 640 do 840 dinara dnevno.

TURISTIČKI radnici Pirota za svega nekoliko godina duplirali su broj noćenja, što govori o sve većoj posećenosti ovog kraja tokom letnjih meseci. Kako kaže Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije u ovom gradu, pre dve godine bilo je 12.000 noćenja, a prošle govoto 25.000 u smeštajnim kapacitetima, kojih je sve više.

Poslednjih godina imamo nekoliko novoizgrađenih hotela, ali i sve veći broj seoskih kuća koje se bave smeštajem gostiju – kaže Zlatkov. – Trenutno je, u gornjevisočkim i srednjovisočkim selima tridesetak domaćina obezbedilo uslove za smeštaj gostiju i njihovi domovi su kategorisani, shodno svim pravilima i uslovima koji se za to zahtevaju. U 12 sela imamo 130 kreveta, u kategorijama od jedne do tri zvezdice. Cena noćenja je 640, 740 i 840 dinara.

Jedan od objekata koji se upravo ovih dana otvara je i nekadašnja graničarska karaula JNA u selu Dojkinci, koja osim soba ima i nekoliko apartmana. U ovom objektu ukupno ima oko 60 ležajeva.

Prema rečima Zlatkova, ali i Dragana Jovanovića, njegovog saradnika, posetioce ovog kraja najviše interesuje Stara planina, sa svojom bajkovitom prirodom, manastirima, crkvama, vodopadima, ali su zainteresovani i za lov i ribolov, branje lekovitog bilja, aktivnosti na Zavojskom jezeru.
Zaljubljenici u prirodu i organizovane grupe na Staru planinu dolaze posredstvom Turističke organizacije ili Planinarskog društva “Vidlič”. Obezbeđeni su im licencirani vodiči koji planinu poznaju kao svoj džep. Ovih dana, meštane staroplaninskog sela Topli Do, iznenadila su dva puna autobusa avanturista iz Beograda. Njih je kroz ove krajeve vodio Robert Ilić, licencirani vodič, a obišli su Piljski vodopad, Čungulj, Kaluđerski i Krmonjski vodopad.

– Na ovom prostoru ispod Midžora ima četrdesetak vodopada i prosto se ne zna koji je atraktivniji – priča Ilić. – Oni koji dođu, prosto ostanu bez daha kada vide kako se mlazevi prvoklasne planinske vode sa Midžora stropoštavaju sa osamdesetak i više metara. Osim naših, vodopadi interesuju i strane goste.

Ovaj kraj je u stručnim anketama EDENA, prošle i pretprošle godine, proglašen izuzetnom destinacijom.

DIVLjE I BOGATO

STARA planina udaljena je od Beograda 330 kilometara, a od Niša 70. Nadmorska visina je između 1.100 i 1.900 metara. Tokom godine, planina je više od pet meseci prekrivena snegom, a zimi postaje pravi ski-centar.

Bogat biljni i životinjski svet, strme padine i mnogobrojni vodopadi idealni su za ljubitelje netaknute prirode
Izvor /V. Ćirić / novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *