Stara planina : Žega tera u prirodu

Letnje vrućine oživele Staru planinu i stare kuće u napuštenim selima. Na pola sata vožnje od Pirota mnogobrojna izletišta nude hlad.

NAJVEĆI broj Piroćanaca je proteklih dana spas od letnjih vrućina tražio po okolnim izletištima, širom Stare planine, koja je prebogata vodom i zelenilom

Ovaj kraj obiluje lokacijama koje su bogom dane za ovakve (ne)prilike. Mnoštvo planinskih potoka i reka, poput Jelovičke, Dojkinačke, Jerme, Visočice, Toplodolske, ali i Zavojsko jezero, pa bazeni u gradu, te Vrelo i Planinarski dom, mesta su do kojih se mahom stiže posle samo sat vožnje od Pirota. Pritom, naša strana Stare planine je, za razliku od istočne u Bugarskoj, prebogata vodom, koja može da se pije bez ikakve obrade – objašnjava licencirani planinarski vodič u PD “Vidlič” Robert Ilić.

A dobra hladovina je i u polupraznim selima, u kućama tradicionalne gradnje – pre pola veka ili više podignutim od kamena, drveta i blata – kojima za svežinu u prostorijama nije potreban ni ventilator, a kamoli klima-uređaj. Upravo stoga, mnogi su se ovih vrelih dana setili i svog nasleđa po selima.

POŽAR

NA nekadašnjoj deponiji “Kruška”, između pirotskog sela Blato i babušničkog Vojnici, početkom sedmice je buknuo veliki požar. Pomenuto smetlište je dugo koristila babušnička opština, ali je poslednjih godina obustavila odlaganje na toj lokaciji, pa se pretpostavlja da je vatru izazvala neka stara plinska boca ili opušak, a nije isključeno ni da je došlo do samozapaljenja. Na terenu su bile mnogobrojne vatrogasne ekipe iz Pirota.Letnje osveženje u Nišavi, Foto: V. Ćirić

VELIKA MORAVA U OPADANjU

POŽAREVAC – Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj Velike Morave kod ljubičevskog mosta (na slici) u petak će iznositi minus 357 centimetara, odnosno u zoni apsolutnog minimuma.

foto D.Novković

Do ovako niskog vodostaja dolazi jer već dugo nema obilnih padavina, a drastičan pad nivoa Velike Morave na vodosnabdevanje Požarevca utiče zato što za sobom povlači i opadanje u bunarima jedinog gradskog izvorišta “Ključ”. Nažalost, suša ugrožava i riblji fond.

(D. N.)


novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *