Težak život meštana u staroplaninskom selu Rsovci

U staroplaninskom selu Rsovci, udaljenom od Pirota dvadesetak kilometara živi sedamdesetak meštana, uglavnom starih koji su se ovih dana, kada je temperatura bila i minus 15 stepeni, snalazili na razne načine da se izbore sa snegom i hladnoćom.

Putevi u ovom delu Stare planine su prohodni, ali planina ima svoje ćudi, a grad je daleko. Najveći problem meštana su prilaz do štala i ishrana stoke pa su zbog niskih temperatura prinuđeni da za stoku greju vodu u kući.

Osnovne životne namirnice mogu da kupe u dve seoske prodavnice, a zbog snega autobus do sela ne saobraća.

Jelica i Đorđe Vasić kažu da se zbog snega teško dolazi do štala da nahrane stoku, a zbog hladonoće dnevno zagreju i do sto litara vode da napoje krave i ovce.

Jelica Vasić greje vodu za stoku

Foto: Zoran Panić / RAS Srbija Jelica Vasić greje vodu za stoku

– Nekada, dok smo mogli čuvali smo i 10 krava, prodavali telad, pravili kuću u gradu. Sada smo ostareli u čuvamo samo šest ovaca i dve krave. Pre tri dana je voda zamrzla. Morali smo za stoku da grejemo vodu u kući i da im nosimo da piju. Zbog snežnih nanosa nismo mogli da priđemo štali, odnesemo hranu i vodu kravama i ovcama, kao ni da očistimo štalu. Teško je ovde zimi kad napada sneg, posebno za nas stare i nemoćne. Planina ovde često pokaže svoje zube – kaže Jelica Vasić.

Put do sela koji je regionalnog karaktera je očišćen iako sneg stalno pada. Održava ga Preduzeće za puteve Niš-Trejsi. Osnovnim životnim namirnicama se snabdevaju u dve seoske prodavnice, što je, kažu Rsovčani, spas za sve njih da ne bi morali da idu u grad.

U selu žive Cura i Vidoje Jovanović, jedni od najmlađih meštana. Pomažu starijim komšijama koliko mogu. Zimi kad padne veliki sneg vremešnim gorštacima priteknu u pomoć, očiste im put do kuća i štala, kupe osnovne životne namirnice.

Cura i Vodoje Jovanović

Foto: Zoran Panić / RAS Srbija Cura i Vodoje Jovanović

– Ovde su mahom stari koji imaju preko 80 godina. Mi smo među najmlađima. Za ono malo stoke što čuvaju nisu kadri da očiste sneg jer su iznemogli, bolesni i stari. Borimo se svi zajedno da nekako preživimo ovo hladno vreme – kaže Cura.

Svrate samo putnici namernici

– Ovih dana malo ljudi dolaze u selo, tu i tamo prođe po neki automobil a u selo svraća samo onaj ko mora. Dobro je što u selu rade prodavnice. Svaki drugi dan dovoze hleb i ostale namirnice. Imamo kategorisanu kuću za turizam i imali smo goste za Novu godinu iz Beograda – kaže Cura Jovanović.Izvor blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *