Stara planina : Turisti i ugostitelji prezadovoljni

 

Iako zimska turistička sezona u Ski centru Stara planina od sredine decembra prolazi bez snežnih padavina, gostima koji trenutno tamo borave to ne smeta da uživaju u toplom vremenu i skijanju na stazama sa veštačkim snegom. Hotelijeri i vlasnici privatnih smeštaja očekuju bolju popunjenost svojih kapaciteta tek u februaru.

Neuobičajena slika Stare planine u januaru. Bele se samo njeni najviši vrhovi, a skijašima su na raspolaganju tri staze na trasi gondole na Jabučkom ravništu i to zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje.


Stara planina 1 nn.jpg

“Ovakve vremeske prilike na Staroj planini nisu njeno pravo lice”, kaže Dragan Prvulović, rentijer ski-opreme i dodaje da topao januar sa vrlo malo snega ne pamti otkako od 1972. godine dolazi na planinu.

Prema podacima knjaževačke turističke organizacije zadovoljavajuću posetu u januaru imali su samo Planinarski dom, hotel EPS tursa i hotel “Falkenštajner” koji je ovih dana popunjen oko 50 odsto, dok je u privatnom smeštaju u selima posle božića zabeležen veliki broj otkaza aranžmana.

“Zima je duga, pred nama su februar i mart, a ovde sezona traje obično do sredine aprila tako da očekujemo da se stanje u narednim mesecima ipak popravi”, kaže direktor Turističke organizacije opštine Knjaževac Boban Marković.

Stara planina 2 nn.jpg

Od ukupno oko 800 ležajeva u Ski centru Stara planina, polovina je u privatnom smeštaju. Domaćini u potplaninskim selima trenutno odsustvo gostiju koriste da pripreme objekte za nastavak sezone.

Saša Cvetković, vlasnik brvnare “Cvetković” u selu Crni vrh koji nije zadovoljan posetom u januaru nada se da će sledeći snego dovesti više gostiju na planini, dok Radivoj Bogdanović iz kalne kaže da su mu smeštajni kapaciteti u njegove vile “Bogdanović” rezervisani za februar i mart i da kao i kolege iz ostalih potplaninskih sela očekuje da će zima ipak trajati onoliko koliko je uobičajeno za Staru planinu.

Meteorolozi kažu da se zima i sneg se na Staru planinu vraćaju već od ovog vikenda, a turistički poslenici očekuju novi priliv gostiju i dobru popunjenost smeštajnih kapaciteta u nastavku zimske sezone.


Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *