Vojni lekari na Staroj planini

Najudaljenije staroplaninsko selo Dojkinci, danas su posetili vojni lekari u okviru akcije Vojske Srbije “Lekar na selu”. Ova akcija sprovodi se od 2009. godine s ciljem da se starijim meštanima u udaljenim krajevima pruži neophodna medicinska i socijalna pomoć.

Čekaonica ambulante u staroplaninskom selu Dojkinci bila je pretesna da primi sve meštane koji su želeli na pregled kod vojnog lekara. Zato su od ranih jutarnjih časova u redu strpljivo čekali i na ulici.

“Kad sam počeo da obaveštavam meštane bili su prezadovoljni, a kada su čuli da dolaze vojni lekari to uliva osećaj sigurnosti i u državu i u opštinu”, kaže Dragan Najdanović, predsednik Mesne zajednice Dojkinci.

“Odlično, osećamo se bezbedno, kad vojska prođe, nama je puno srce”, kaže Ljiljana Stamenović, selo Dojkinci.

“Dok smo mogli živeli smo dobro, ali sada smo ostali sami i ne možemo da radimo. Nema ko da radi”, kaže Ljiljana Pejić, selo Dojkinci.

Sa 124 stanovnika Dojkinci je najbrojnije staroplaninsko selo. Ovde ambulanta radi jednom nedeljno, ali je dolazak vojnog lekara za meštane bio poput praznika.

“Kako sam primetio zaista su se obradovali kad smo došli. Jednostavno narod voli vojsku. Vojska misli o njemu. Zato smo na kraju krajeva ovde”, kaže dr Boban Jelenković, vojni lekar.
“Cilj ovakve akcije je da vidimo to naše stanovništvo u Srbiji, u krajevima koji se ređe obilaze i gde nema Vojske Srbije, da svakodnevno bude pored njih. Da vidimo situaciju u tom području, a lekar na selu pomaže ljudima i efekti su dobri”, kaže kapetan Dejan Milenković, 3. brigada KOV.

S obzirom na prosek godina, a većina meštana je u devetoj deceniji života, Staroplaninci su prilično zdravi.

“Život na planini prija. Zaista”, kaže dr Boban Jelenković, vojni lekar.

Akciji “Vojni lekar na selu” priključio se i pirotski Crveni krst. Svi meštani dobili su sredstva za higijenu, a socijalno ugroženi i pakete sa hranom.

Link do video priloga
Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *