Zimsko osvajanje Midžora

Zimsko osvajanje Midžora

 

Zimski uspon na Midžor na Staroj planini prava je turistička atrakcija. Iako, zbog guste magle i snega planinari ove zime nisu osvojili najviši vrh Srbije, put do njega izuzetno je atraktivan.

Ovogodišnje zimsko osvajanje Midžora na 2.168 metara nadmorske visine u organizaciji planinarskog društva “Babin zub” iz Knjaževca onemogućili su gusta magla i dubok sneg. Ipak, dvadesetak planinara, kažu da su tokom poduhvata istinski uživali u suočavanju i sa lepom i sa surovom stranom prirode na Staroj planini.


Midzor 1 nn.jpg

Zimski pohod na staroplaninske vrhove počeo je okupljanjem učesnika kod planinarskog doma ispod Babinog zuba. Na sastanku pre polaska vodiči su učesnicima pohoda još jednom predočili potencijalne opasnosti koje u zimskim uslovima vrebaju na planini i kratko ih podsetili na pravila ponašanja kada se ide u organizovanoj grupi.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, posebno guste magle i novog snega koji je napadao prethodne noći, odlučeno je da se, osim težeg pohoda na Midžor, tom prilikom izvede i lakši uspon na Babin zub sa kružnom turom do hotela “Stara planina”.

Grupa od tridesetak planinara iz Knjaževca i Sokobanje započela je svoj poduhvat stazom koja od planinarskog doma i hotela “EPS tursa” vodi prema skijaškim stazama “Konjarnik” i “Sunčana dolina”.

Od mesta polaska do Midžora ima osam i po kilometara uspona pri čemu treba savladati visinsku razliku od oko 600 metara. Stazom nije teško proći leti, ali zimi to predstavlja pravu avanturu. Dubok sneg i snažan vetar otežavaju koračanje, a magla orijentaciju.

Midzor 2 nn.jpg

Manja grupa planinara, njih oko desetak, predvođeni Draganom Beatovićem, predsednikom Planinarkog društva “Babin zub” iz Knjaževca, odvojila se i započela uspon na Babin zub. Druga grupa sa dvadesetak najodvažnijih ljubitelja prirode prošla je pored stanice četvorosede žičare “Konjarnik” i ostavljajući za sobom skijaše našla se na pravcu za najviši vrh Srbije.

Počeo je pravi planinarski uspon. Noge su, kažu planinari, propadale u sneg do kolena, a vidik je počela da zatvara magla. Ubrzo su morali da se zaustave i nakratko predahnu da bi sebe skinuli višak odeće ispod jakni. U treptaj oka magla se razišla i pred njima su se ukazali prelepi prizori. Pogled na skijaške staze “Konjarnik” i “Sunčana dolina” sa Babinim zubom ličio im je na poznati svet koji napuštaju u potrazi za još neotkrivenim i lepšim prostorima. Žarkova čuka, Tupanar, Tri čuke i Midžor beleli su se izranjajući iz pramenova magle.

Snega na Staroj planini ove zime ima u izobilju. Njegova visina na pripremljenim skijaškim stazama kreće se od 40 do 60 centimetara, dok van staza debljina belog pokrivača prelazi jedan metar. U oblasti najviših vrhova na toj planini, od 1.800 pa sve do 2.168 metara nadmorske visine koju doseže Midžor, snega ima mnogo više. I on predstavlja jednu
od opasnosti koje vrebaju neoprezne planinare.

Vodič Goran Golubović, sekretar Planinarskog društva “Babin zub” kaže da se na površini snega stvara čvrsta ledena pokorica koja je veoma klizava. Prema njegovim rečima samo dan pre dolaska na planinu jedan neoprezni planinar na stazi prema Midžoru okliznuo se na zaleđenoj površini snega, izgubio ravnotežu i počeo velikom brzinom da klizi niz
strminu. Na sreću uspeo je da se zaustavi posle dve stotine metara, a gorskoj službi spasavanja bilo je potrebno nekoliko sati da dopre do njega i izvuče ga  na sigurno.

Midzor 4 nn.jpg

Podstaknuti na dodatni oprez pričom vodiča planinari su nastavili put ka Midžoru. Sunčani interval u kojem su uživali trajao je kratko i ponovo su uronili u maglu. Temperatura vazduha od oko -5 stepeni spustila se na -10.

Srđan Golubović, planinar iz Knjaževca kaže da je poduhvat postajao sve naporniji.

“Ne verujem da ćemo izaći do Midžora. Sneg je predubok i pravljenje staze nas usporava. Krećemo se brzinom od svega jednog kilometra na sat što znači da bi smo do cilja stigli tek kasno popodne, a onda bi smo morali da se vraćamo po mraku što nije bezbedno”, kaže on.

Ubrzo su, kažu, pronašli i planinarsku oznaku udaljenosti do Midžora. Tek kada su razgrnuli sneg sa malog putokaza i videli da do tamo ima još sedam kilometara shvatili su da neće uspeti.

Vodič Goran Golubović je rekao da se nalaze u blizini Vojvodinog venca i da će najverovatnije tamo završiti svoj pohod.

“Vidljivost je sve manja, vetar sve jači i radi bezbednosti svih nas moraćemo pre vremena da zaršimo akciju”, objasnio je Goran dodavši da do Vojvodinog venca ima još nekoliko stitina metara.

Tih nekoliko stotina metara prošli su vrlo oprezno po skoro nultoj vidljivosti. A onda su sa začelja kolone, iz magle, začuli glas vodiča koji je oglasio da smo stigli na odredište.

Na Vojvodinom vencu, na oko 1.650 metara nadmorske visine, nalazi se spomenik jednom lekaru iz Pirota, velikom zaljubljeniku u Staru planinu. Po njegovoj želji postavljeno je kameno obeležje da podseća na njegovu ljubav prema planini i neraskidivu povezanost sa njom.

Na Vojvodinom vencu vodič Goran Golubović je i zvanično objavio završetak akcije. Iako su bili pomalo razočarani što se zimsko osvajanje krova Srbije završilo i pre nego što je ozbiljno počelo znali su, kažu, da je tako moralo da bude, jer je bezbednost učesnika akcije ipak najvažnija.

Iako je Midžor ostao sakriven u magli i nedostižan, radost učesnika akcije zbog samog dolaska na planinu i druženja bila je neizmerna. Najstariji učesnik pohoda 60-godišnji Radisav Marković iz Knjaževca oduševljen je zimskom avanturom, a  Milan Jekić, planinar iz Sokobanje, kaže da je staza odlična i da će za osvajanje Midžora biti još prilika.

Oduševljeni su bili i novinari, snimatelji i fotografi RTS-a koji su se priključili ekspediciji. Stara planina im je, kažu, pokazala neka od svojih prelepih zimskih lica tek da im nagovesti koliko lepote može da im ponudi ako nastave da se sa njom druže.

Pre pre povratka u planinarski dom, načinilili su obavezni zajednički snimak sa nadom da će do kraja zime Stara planina ipak dozvoliti da se uspon na najviši vrh Srbije uspešno i bezbedno izvede.

 

Komentar

pokusaj

Kao jedan od aktera ovog dogadjaja, citajuci ove redove ponovo sam se vratio na Staru planinu i Babin zub. Cilj nam je bio da se pokusa Uspon na Midzor po treci put. Ranija dva uspona su bila uspesna ali su organizovana krajem februara i pocetkom marta. Tada je planina bila pitomija a sneg je slego i imali smo cvrstu podlogu /zaledjenu/. Biti na snegu pa i u magli bilo je zadovoljstvo.
Autoru teksta puno pozdrava i da sa nama nastavi penjanja na vrhove Stare planine i ostavlja za sobom predivne putopise i reportaze

 

izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *