Manifestacije

ĐURĐEVDANSKI SUSRETI – MOLITVA POD MIDŽOROM

934723_325579937571299_195166589_n

Molitva pod Midžorom

Turističko – privredna manifestacija „Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom” održava se u selima Vrtovac i Balta Berilovac (35 km od Knjaževca). Prvi deo Manifestacije održava se na Đurđevdan 6. maja, u selu Vrtovac. Đurđevdan je slava i seoska zavetina poznata kao jedna od najveselijih obrednih svetkovina kojom se slavi snaga proleća i prirode. Obrednim ritualom, snaga prirode ,,prenosi” se na ljude, stoku i useve. Đurđevdan započinje berbom cveća i bilja na Biljarni petak i ritualnim pletenjem venaca na reci. Praznovanje se nastavlja prvom mužom ovaca, a na sam dan Slave oko ćelije u Vrtovcu ide obredna povorka – litija, vrši se osvećenje sira, kiti se prostor oko ćelije cvećem i biljem planinke, žene koja predstavlja duh prirode. Najznačajniji čin obreda je klanje crnog muškog jagnjeta ukrašenog vencem i upaljenom svećom na rogu, koga narod Budžaka zove „Molitva”. Drugi deo Manifestacije održava se u selu Balta Berilovac i počinje blagoslovom i pozivom ćaje – zapovednika đurđevdanskih svečanosti, čobanima i narodu. Zatim sledi kulturno – umetnički program, sportske i zabavne čobanske igrarije, izbor najlepše čobanice iz Budžaka, takmičenje u pripremi starih jela. Na Manifestaciji se takođe mogu videti i stari zanati, prikazati lekovito bilje kao i njegova primena. Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom predstavljaju spoj hrišćanskih i paganskih običaja.

U Đurđevdanskom praznovanju očuvalo se obilje običaja, verovanja i magijskih radnji, koje imaju ulogu da osiguraju napredak i zdravlje porodice, stoke i useva. Đurđevdan je nominovan za listu Unesco-a, nosilac predloga je Zavičajni Muzej Knjaževac a predlagač je Etnografski Muzej Beograd.

STAZAMA STARE PLANINE

planinarenje

SABOR NA PANADŽUR

Sabor

Sabor

U podnožju Stare planine, u selu Jalovik Izvor (40 km od Knjaževca), svake godine na Veliku Gospojinu, 28. avgusta održava se sabor narodne izvorne muzike popularno nazvan „Panadžur” koji okuplja: pevače, harmonikaše, frulaše, gajdaše, trubače i bleh-orkestre. Najbolji dobijaju priznanja nazvana imenima naših slavnih radio-izvođača narodne muzike. Manifestacija promoviše amatere u oblasti izvornog muzičkog stvaralaštva.

Organizatori: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fax: 019 735 230, E/mail: toknjazevac@open.telekom.rs

Žika Radenković

Galerija

STARA PLANINA ČELENDŽ

biciklizam

Brdski biciklizam na Staroj planini

U organizaciji biciklističkog saveza Srbije, Biciklističkog kluba „Novi Sad”, a pod pokroviteljstvom JP „Stara planina”, tokom jula ili avgusta održava se trka u planinskom biciklizmu na Babinom zubu na Staroj planini.

 

Organizatori: Biciklistički savez Srbije

JP Stara planina, Miloša Obilića 1, Tel: 019 731 110, www.jpstaraplanina.rs

 

 

Galerija

Planinarska akcija pod nazivom „Stazama Stare planine do Midžora” održava se u julu, u organizaciji PD Babin zub iz Knjaževca i Planinarskog Saveza Srbije. Od 2012. godine, akcija je ušla u zvaničan kalendar republičkih događaja. Za sve ljubitelje planinarenja, članovi PD Babin zub organizuju planinarenje na nekoliko staza, od kojih jedna vodi do „krova Srbije”, Midžora (2169m.n.v.).

Ogranizator: Planinarsko društvo Babin zub, Tel.: 062 215 654, E/mail: migush_beat@yahoo.com

ULTRA TRAIL STARA PLANINA

Ultra trail Stara planina

Ultra trail Stara planina

“Ultra trail Stara planina” je manifestacija koju Turistička organizacija opštine Knjaževac organizuje od 2014. godine, a u saradnji sa sportskim društvima koja neguju adrenalinske sportove i ekstremne sportove u prirodi.Trka obuhvata 3 staze: 19 km, 86 km i 122 km. Dve duže staze za brdsko trčanje se boduju za “Ultra trail Mont Blan”, a kraća staza za nacionalnu “Skyrunning ligu”. Međunarodnog je karaktera i okuplja veliki broj takmičara kako iz zemlje, tako i iz regiona, a i šire, a zbog konfiguracije terena i profila staza smatra se jednom od najtežih u ovom delu Balkana.

Organizator: Turistička organizacija opštine Knjaževac, Miloša Obilića 1, Tel/Fah: 019 735 230, E-mail: toknjazevac@mts.rs

 

Galerija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *