Stara planina : 9. FIS EVROBALKAN KUP “KONSTANTIN 2013.”

Tradicionalno međunarodno skijaško takmičenje 9. FIS Evrobalkan kup “Konstantin 2013.“, u seniorskoj ženskoj i muškoj kategoriji, koje će se održati 25. i 26. februara 2013. godine na Staroj planini, predstavlja trku iz svetskog kalendara Međunarodne skijaške federacije (FIS), na kojoj se osvajaju bodovi za svetsku rejting-listu.

Istovremeno, to je i Prvenstvo Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji kadeta, juniora i seniora.
Takmičenje se održava neposredno posle Svetskog prvenstva u alpskom skijanju (Šladming, Austrija).
Oficijelni organizator takmičenja je Skijaški savez Srbije, a inicijator i operativni realizator je Skijaški klub „Niš“, pod tradicionalnim pokroviteljstvom Grada Niša.

[slideshow id=61]

Takmičenjem 9. FIS Evrobalkan kup “Konstantin 2013.” prvi put počinje “Srpska ski-turneja”. Ona će, sa po jednim danom pauze radi transfera, biti nastavljena FIS takmičenjima na Zlatiboru i Mokroj gori, a zatim i na Jahorini.

Naziv Evrobalkan kup potiče od imena evroregiona Evrobalkan, osnovanog na inicijativu Niša, kojim je obuhvaćeno 66 gradova i opština duž granica Srbije, Bugarske i Makedonije, sa sedištima u Nišu, Sofiji i Skoplju.

Od 2012. godine FIS Evrobalkan kup se održava na Staroj planini, s ciljem da postane brend ovog velikog i devastiranog područja, u kojem se pokreće regionalni razvoj kroz državni program aktiviranja ogromnih turističko-rekreativnih resursa.
S obzirom na prednosti koje ima Skijaški centar Stara planina, kao i na renome koji je Evrobalkan kup stekao prethodnih godina, postoji želja da ovo takmičenje izraste u Eropa kup. Podršku toj ideji daju Skijaški savez Srbije i javna preduzeća “Skijališta Srbije” i “Stara planina”, kao i Hotel “Falkenštajner – Stara planina”.

Evropa kup je održan u Srbiji 1984. godine (Kopaonik, nastupao Bojan Križaj), a Skijaški savez Srbije će pokušati da pravo na organizaciju tog takmičenja dobije 2014. godine (jubilarnih 30 godina). Da bi se to postiglo, neophodni su dobra organizacija ovogodišnjeg Evrobalkan kupa, odgovarajuća finansijska podrška i snažan publicitet.

Poseban značaj 9. FIS Evrobalkan kupa je u tome što će to biti prva velika sportska manifestacija, sa učešćem sportista iz 19 država, na početku obeležavanja jubilarnih 1700 godina Milanskog edikta. Zakonom donetim u Milanu 313. godine Nove ere, car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, dao je slobodu veroispovesti svim pripadnicima Rimskog carstva. Tim vrhunskim činom tolerancije ukinut je i progon hrišćana, čime je Konstantin odredio dalje istorijske tokove razvoja zapadne civilizacije.

Milanski edikt donet je februara 313. godine (tačan datum se ne zna) a Konstantin Veliki rođen je 27. februara 273. godine, što je razlog da 9. FIS Evrobalkan kup, koji se održava upravo u tom periodu 2013. godine (25. i 26. februar) bude posvećen njegovom delu.


EVROBALKAN KUP OBORIO REKORD

Pre nego što je međunarodno skijaško takmičenje 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ i počelo, oboren je rekord u pogledu broja zemalja-učesnica. Neposrednom organizatoru, Skijaškom klubu „Niš“, već su dostavljene zvanične prijave skijašica i skijaša iz 19 država Evrope, Azije i Latinske Amerike! Najviše zemalja (13) učestvovalo je na Evrobalkan kupu prošle godine.

Među debitantima na Evrobalkan kupu, koji se održava u ponedeljak i utorak (25. i 26. februara) na Staroj plnini, ima skijaša iz država s tradicijom u ovom sportu (Rusija, Turska, Danska, Gruzija), kao i onih koje bi se mogle svrstati u „skijašku egzotiku“, poput Islanda, Irske, Albanije ili Holandije. Najveće iznenađenje organizatorima priredio je skijaš koji se pojavio iz Brazila, a za kojeg se ispostavilo da ima sasvim solidan plasman na svetskoj rejting listi, jer trenira na Andima a takmiči se u Evropi.

Posle prvih prijava, počeli su i zahtevi za proširenjem dozvoljenog broja takmičara. Na tome najviše insistira Slovačka. Organizatori u Nišu spremni su da takvim zahtevima izađu u susret. Ipak, konačnu reč daće tehnički delegat Međunarodne skijaške federacije, s obzirom na to da se na Evrobalkan kupu osvajaju bodovi za svetsku rejting-listu i teško se odstupa od utvrđenih pravila.

U Nišu se nadaju da bi mogla biti dostignuta „magična brojka 20“, ukoliko bi se, na primer, prijavila ekipa Crne Gore, koja je godinama bila redovan učesnik Evrobalkan kupa.

Karakteristično je da do nedelje uveče neće biti konačnih prijava takmičara iz Srbije. Domaće prijave ne šalje nacionalni savez već klubovi, zato što će 9. FIS Evrobalkan kup „Konstantin 2013.“ istovremeno biti i srpsko državno prvenstvo.

[nggallery id=61]

izvor http://www.staraplanina-babinzub.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *