Na Staroj planini puštena u rad free ride staza br.1

 

free ride konjarnik

 

Za one koji vole skijanje i bordanje po neuređenom terenu obaveštavamo Vas da je od danas u funkciji nova  free ride staze u Ski centru na  Staroj  planini.

Ova staza se neće tabati i biće na raspolaganju svima onima koji vole ekstremniju vožnju“- Staza se nalazi na Konjarniku i nosi oznaki br.1.

free ride konjarnik 2

 

Stara planina Žičare u fukciji  – 1.Konjarnik-4sed, 2.Sunčana-sidro, 5.Babin zub-4sed, 6.Rudine-lift, 7.Jabučko ravnište-8seda gondola, -Dečiji park + free ride staza

 

free ride konjarnik 3

 

Skijanje van obeleženih staza je jako opasno i Zakon o javnim skijalištima reguliše i dozvoljava vožnju skija i borda samo na obeleženim ski stazama (član 4, stav 3).

Takođe, propisano je i da skijaš ili border svakom vožnjom na neobezbeđenim stazama i van skijaških staza vozi na sopstveni rizik. S obzirom da imamo iskustva sa veoma opasnim povredama, ovakva vožnja je u našim ski centrima zabranjena i svima koji se ne pridržavaju ovog, biće oduzeta ski karta. Ovu informaciju dobijate prilikom kupovine ski karata, nalazi se u ski informatoru u okviru Pravila ponašanja na skijalištu, tačka 14 i vidno je istaknuta na prodajnim mestima.

Ova zabrana je uvedena prvenstveno i isključivo zbog bezbednosti skijaša, jer iz iskustva od prethodnih godina, znamo koliko je to opasano i kakve povrede su usledile nakon takvog neodgovornog ponašanja, kao i kakvi prirodni  i vremenski uslovi mogu da vladaju na skijalištu (na primer lavina koju smo pre par godina imali na Gobelji).

Iz Skijališta Srbije će uskoro biti pokrenuta inicijativa za promenu Zakona o javnim skijalištima, kako bi bile usaglašene potrebe skijaša, redovno funkcionisanje i kontinuirano uspostavljanje reda na stazama. Zbog potrebe i želje velikog broja skijaša, ove godine je napravljena free ride staza, koja se ne taba. Svakako ćemo se truditi da svima obezbedimo maksimalno uživanje u ovom sportu u skladu sa mogućnostima i trenutnim ovlašćenjima.

izvor http://www.staraplanina-babinzub.info

4 Responses to Na Staroj planini puštena u rad free ride staza br.1

 1. Svaka vam cast! Pre svega zato sto ste izasli u susret zeljama offrajdera i zato sto pozitivno “osluskujete” zelje i ideje skijasa na razlicitim internet sajtovima u Srbiji posvecenim skijanju. Takodje, pohvaljujem pojasnjenje clanova Zakona o Javnim Skijalistima i razjasnjavanju sta je dozvoljeno, a sta ne. Naravno, offrajderi i off-ride su veoma popularni u inostranstvu, a Stara Planina poseduje veliki potencijal, pa ne bi bilo lose da pokupite tudja iskustva i da nesto slicno, makar nalik “instalirate” i na Vasoj, odnosno nasoj planini – da se potrudite da pronadjete prave off rute na Staroj planini, da organizujete obuku frirajdera, obuchite vodiche, organizujete obuke za slucaj pojave lavina/prve pomoci/pronalazenju unesrecenih i slicno, da se ne zaustavite samo na jednoj off rajd pisti od 200-300 metara duzine… Na taj nacin imacete mnoogo vise bordera i frirajd skijasa nego sto ste mogli i da zamislite, a Stara Planina bice najpopularnija u ovom delu Evrope.. Svaka Vam cast jos jednom i samo napred! 🙂

  Veliki pozdrav,
  Marko,
  macak011@gmail.com

 2. Svaka vam cast! Pre svega zato sto ste izasli u susret zeljama offrajdera i zato sto pozitivno “osluskujete” zelje i ideje skijasa na razlicitim internet sajtovima u Srbiji posvecenim skijanju. Takodje, pohvaljujem pojasnjenje clanova Zakona o Javnim Skijalistima i razjasnjavanju sta je dozvoljeno, a sta ne. Naravno, offrajderi i off-ride su veoma popularni u inostranstvu, a Stara Planina poseduje veliki potencijal, pa ne bi bilo lose da pokupite tudja iskustva i da nesto slicno, makar nalik “instalirate” i na Vasoj, odnosno nasoj planini – da se potrudite da pronadjete prave off rute na Staroj planini, da organizujete obuku frirajdera, obuchite vodiche, organizujete obuke za slucaj pojave lavina/prve pomoci/pronalazenju unesrecenih i slicno, da se ne zaustavite samo na jednoj off rajd pisti od 200-300 metara duzine… Na taj nacin imacete mnoogo vise bordera i frirajd skijasa nego sto ste mogli i da zamislite, a Stara Planina bice najpopularnija u ovom delu Evrope.. Svaka Vam cast jos jednom i samo napred! 🙂

  Veliki pozdrav,
  Marko,
  macak011@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *