Stara planina : GSS – Seminar spasavanja iz lavina

Prema planu redovnih godišnjih aktivnosti Gorske službe spasavanja Srbije, u periodu 14-17. februar na Staroj planini, održan je Seminar spasavanja iz lavina, namenjen spasiocima, saradnicima i polaznicima GSS-a.

U okviru glavne teme ovog trodnevnog seminara, tokom celodnevnih predavanja i vežbi na terenu, učesnici su se upoznali sa načinom nastajanja lavina, procenom od njihove opasnosti, saznali kako se prelazi lavinozan teren, koja se oprema koristi pri kretanju po ovako rizičnom terenu, kao i kako se organizuje i izvodi akcija spasavanja iz snežnih lavina.

 

Poseban deo seminara bio je posvećen pravljenju improvizovanih sidrišta u snegu i korišćenju prirodnih sidrišta za postavljanje instalacija za spuštanje i izvlačenje povređenog pomoću nosila UT2000.Ono što su naučili, učesnici seminara pokazali su drugog dana seminara tokom simulacije akcije spasavanja. Vežba je obuhvatila celokupnu organizaciju jedne spasilačke akcije, od trenutka prijema poziva za pomoć, preko okupljanja spasilačkih timova, podele zadataka i opreme, odlaska na teren i traganja za žrtvama lavine sondiranjem terena i korišćenjem lavinskih bipera.

Nakon uspešno okončane vežbe i njene analize, poslednji dan seminara iskorišćen je za slobodne aktivnosti spasilaca na terenima Stare planine (skijanje, uspon na Midžor, turno skijanje itd.).

Foto galerijahttp://gss.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *