Stara planina : Popunjeni kapaciteti u seoskim domaćinstvima

Vodopadi na Staroj planini jedna su od najvećih turističkih atrakcija ovog dela Srbije i predstavljaju pravi magnet za sve avanturiste, naročito u proleće kada su, zbog topljenja snega sa najviših delova planine, i najgraciozniji.

U najlepše vodopade na Staroj planini, a i u Srbiji, ubrajaju se Tupavica (25 metara) koja se nalazi na oko četiri kilometra iznad sela Dojkinci, zatim vodopad Piljski, uzvodno od sela Topli Do, koji je zajedno sa kaskadama visok 64 metra, vodopad Čungulj ili Čunguljski skok, dragulj Stare planine, visok 43 metra, kao i Kurtel čija je visina 27 metara.


Predsednika Planinarskog kluba ‘Vidlič’ iz Pirota Vidojko Panajotović kaže da članovi ovog društva svakog proleća obilaze vodopade, jer su u ovo doba godine oni najbogatiji vodom pa samim tim i najatraktivniji.

‘Posebno je lep vodopad Čungulj, koji je karakterističan po tome da svake godine po malo raste. Naime, zbog izuzetno jakih voda s proleća, pod silom vodene bujice vodopad se svake godine produbljuje po desetak do dvadeset centimetara, pa je po tome specifičan’, objašnjava Panajotović.

Čunguljski skok se nalazi na desetak kilometara od najudaljenijeg sela na Staroj planini- Toplog Dola, u kojem kao da je vreme stalo pre dve stotine godina, tako da poseta ovom vodopadu, ali i selu, zaista predstavlja jedinstven užitak i doživljaj. Posebno je interesantno da rečice, kojih ima puno u ovom kraju, još nisu potpuno istražene, što je dodatni motiv za sve istinske zaljubljenike u netaknutu prirodu da se bave i istraživanjem divljine Stare planine, kaže Panajotović za Tanjug.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov navodi da vodopadi predstavljaju jedan od najvećih turističkih potencijala ovog dela Srbije.

‘U saradnji sa JP Srbijašume krenućemo uskoro u detaljno obeležavanje vodopada turističkom signalizacijom, kako bi oni postali dostupniji široj javnosti, a ne samo avanturistima i planinarima, kao što je to do sada bio slučaj’, ističe Zlatkov.

Prema njegovim rečima, sela u čijoj se bližoj ili daljoj okolini nalaze vodopadi upravo su najtraženija kada je reč o interesovanju za smeštajem u kategorisanim seoskim domaćinstvima.

‘Kapaciteti u selima Dojkinci, u čijoj okolini se nalaze fantastično lepi vodopadi Tupavica, Draganov vir i mnogi drugi, kao i u Toplom Dolu, već su rezervisani za predstojeće prvomajske praznike, kada dolaze planinari iz Beograda i svih delova Srbije, ali i inostranstva’, kaže Zlatkov.

Stara planina, koja ima status parka prirode, uskoro treba da postane rezervat biosfere zbog činjenice da raspolaže ogromnom površinom netaknute prirode i da ovo područje nastanjuje veliki broj retkih biljnih i životinjskih vrsta.

U publikaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, izdatoj 2001. godine, navodi se da bi Stara planina mogla biti najstariji park dinosaurusa na svetu. Prema ovom dokumentu, postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurija na svetu, jer su na njoj otkriveni jedinstveni tragovi dinosaurusa tekodonata, stari najmanje 250 miliona godina.

 


Izvor: (Tanjug-Biz)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *