Atrakcija: Na Staroj planini vodopadi okovani ledom (FOTO & VIDEO)

I pored činjenice da je zima na planini surova, Stara planina privlači sve veći broj turista ne samo zbog zimskih sportova, već i zbog lepote nekoliko vodopada koje niske temperature vazduha okuju ledom.

Park prirode Stara planina nalazi se u istočnoj Srbiji, na teritorijama opština Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad i pod zaštitom je države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, svrstano u prvu kategoriju.

Netaknuta priroda privlači sve više turista, a posebnu atrakciju čine vodopadi Piljski skok, Bigar i Tupavica ali i vodopad na ulazu u Crni vrh čije  fotografije i snimak možete videti u nastavku teksta.

Piljski skok nalazi se na Piljskom potoku, a vodopad se sliva sa 64 metra visine. Nalazi se na najvišem delu Stare planine i otkriven je veoma kasno 2002. godine od velikog zaljubljenika u prirodu i ovu planinu Vladimira Manića iz Niša.

Vodopad Bigar se nalazi na potoku Bukovski Do, nekoliko kilometara južno od Kalne i visok je 35 metara.

Tupavica je vodopad visok 20 metara i svakako jedan od najlepših u Srbiji. Nalazi se na oko četiri kilometara od sela Dojkinci u srcu Stare planine. Ovaj vodopad je prava atrakcija tokom zime jer je zaleđen u potpunosti, što privlači planinare za penjanje.

Inače, područje Stare planine proglašeno je Parkom prirode 1997. godine, kao područje izuzetno vredno sa stanovišta raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta i njihovih zajednica.

Tokom najhladnijih zimskih dana, često se zbog hladnoće zalede čak i staroplaninski vodopadi. Tako je ovih dana led okovao i vodopad Tupavicu, jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Tupavicu je danas obišla ekipa zaljubljenika u Staru planinu i fotografiju iz Niša.

tupavica

Kako je Pirotskim vestima kazao fotograf iz Niša Milan Simonović, uprkos ekstremno hladnom vremenu, ekipa zaljubljenika u Staru planinu i fotografiju uputila se na put ka Tupavici iz Niša, gde je bilo 11 stepeni ispod nule, a već u Dojkincima bilo je oko 19 stepeni ispod nule.

– Po prolasku kroz Pirot, idući ka Rsovcima temperatura je počela naglo da pada, da bi nas u Dojkincima sačekalo lepih 19 stepeni ispod nule. Obzirom da je u planu pored Tupavice bio i vodopad Draganov vir, brzim tempom smo prtili sneg ka vodopadu. Iako smo Tupavicu viđali više desetina puta u različitim izdanjima, na nas je danas ostavila jak utisak tako da smo odlučili da u tom bajkovitom ambijentu uživamo što duže a dalju akciju otkazali. Preporuka svim zaljubljenicima u prirodu je da posete Tupavicu i preko zime i da obilaze i ostale staroplaninske vodopade koji su po meni daleko najlepši u Srbiji-kaže Simonović za Pirotske vesti.

tupavica zimi

Simonović je autor i fejsbuk strane posvećene upravo Staroj planini koja može da se vidi na sledećoj adresi.

autori fotografija Milan Simonović, Petar Stefanović -pirotskevesti.rs

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *