Bukovine sa Stare planine za za proizvodnju nameštaja Ikea

Bugarska firma “Ireli” otvara pogon u kom će uposliti stolare iz jugoistočne Srbije. Izabrali ovaj kraj zbog dobrih radnika i bukovine sa Stare planine.

GRAD Pirot i bugarska firma “Ireli”, koja već godinama proizvodi robu za lanac “Ikea”, potpisala je sa ovom svetski poznatom firmom memorandum o saradnji. To praktično znači da će pomenuta kompanija iz susedstva do kraja juna, na placu u Industrijskoj zoni u Pirotu izgraditi pogon za proizvodnju igračaka od bukovine. U pogonu čija oprema vredi milion evra, za početak, radiće dvadesetak mladih stolara, a kasnije još 90.

Ivan Ivanov, vlasnik pomenute bugarske kompanije, kaže da već ima dva pogona u Pazardžiku i Montati i da je u njima angažovano 500 radnika, koji primaju sasvim solidne zarade i naravno, na vreme. Pirot kao sedište trećeg pogona nije slučajno izabran, a osim klasičnih dečjih igračaka, ovde će se proizvoditi i igrališta sa drvenim elementima.

– Osnovni razlog što smo ovde, jeste poverenje u ljude sa kojima smo pregovarali i dogovarali čitav posao. Osim sa gradskim rukovodstvom, koje je ispunilo sve obaveze, na razumevanje smo naišli i u JP “Srbijašume” u njihovoj centrali u Beogradu, ali i u ovdašnjoj ispostavi. Sa njima smo se dogovorili o isporuci 5.000 kubika drveta, koliko će biti potrebno za proizvodnju do kraja ove godine i dodatnih 10.000 kubika za narednu godinu. Ovaj kraj obiluje sirovinom za našu delatnost, a znam da neće biti nikakvih problema oko isporuke – konstatuje Ivanov.
Pirot je pre tranzicije imao ogromnu drvoprerađivačku industriju sa oko 3.000 radnika. Od toga, tokom minulih godina nije ostao “ni kamen na kamenu”. Od industrije, oličene u “Poletu” i “Stolaru”, koja je izvozila nameštaj i dečje krevetiće u Rusiju i na druga tržišta, ostalo je svega nekoliko privatnih pilana. Gradonačelnik Vladan Vasić smatra da je ovo početak za ovdašnje drvoprerađivače.

– Dok drugi gradovi poklanjaju zemljište, “Ireli” je svoj plac u Industrijskoj zoni kupio jer je procenio da će se investicija isplatiti – kaže Vasić.

UNIŠTENI “POLET” I “CILE”

FIRMA “Polet” koja je uništena raznim lopovlucima u poslednje dve decenije prošlog veka, bila je glavni proizvođač televizorskih kutija za tržište Rusije. Radnici te firme su danonoćno tovarili robu na pirotskoj železničkoj stanici, a ruski vagoni su, zbog svojih gabarita dolazili preko susedne Bugarske, jer nisu mogli da “se provuku” kroz tunele u Sićevačkoj klisuri. Drvoprerađivačke fabrike “Cile” u Dimitrovgradu i “Ukras” u Beloj Palanci su takođe veoma uspešno radile.
Izvor .novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *