Dacia Duster predstavljen na Staroj planini –

Druga generacija Dacia Duster modela je predstavljena u izuzetno prikladnom ambijentu Stare planine, koja je obezbedila prikladnu količinu snežnog pokrivača da 4WD pogon bude u punoj meri iskorišćen. Novi model nudi više svega, a po istoj ceni kao i prethodni, tako da Renault Nissan Srbija očekuje odlične prodajne rezultate. 

Dvodnevna promocija novog modela je upriličena neposredno pred početak prodaje na domaćem tržištu, tako da kupci već od danas, 25. januara, mogu u prodajnim salonima poručiti novi Daster. 
 

Novi Daster stiže sa sloganom „više Dastera nego ikada pre“, što jasno govori da je ideja da se novi model prodaje po ceni starog ili da ta cena bude vrlo bliska onoj koju je nosila poslednja restilizacija do početka prodaje novog modela. 

Dačija, odnosno Reno Nisan Alijansa, je prilikom konstruisanja novog modela pomno pratila šta su kritike postojećih vlasnika i većinu svog angažovanja je usmerila upravo u pravcu poboljšanja tih elemenata vozila. Šta je to u praksi donelo, ali i pokazalo? 

Čini se da vlasnici apsolutno nisu imali zamerku na pogonski sistem niti motorizaciju, tako da su ogibljenje, paleta motora i 4WD sistem pretrpeli minimalne izmene. Karoserija takođe, bar kada su u pitanju dimenzije. Pa šta je onda novo kod novog Dastera? Dosta toga. 

Već na jutarnjem okupljanju pred početak ekspedicije, parkirani Dasteri su, i pored prilično tmurnog i oblačnog vremena, unosili dosta vedrine mišićaim pojavama, ali i novom bakarnom bojom karoserije. Izmene na karoseriji su bile intezivne, a marketing menadžer Renault Nissan Srbija, Vladimir Jeremić je, na kasnije održanoj prezentaciji, potvrdio zvaničnom tvrdnjom da novi model ima potpuno novu karoseriju i sa starog modela nije prenet niti jedan panel. Silueta je sada još mišićavija, LED dnevna svetla u kombinaciji sa širim bokovima i novim zadnjim svetlima daju daleko ozbiljniji „šmek“ Dasteru kojeg sada lako možete pobrkati sa nekim daleko egzotičnijim vozilom. 

Foto: Dacia
Foto: Dacia
Foto: Dacia

Nakon sedanja u novi Daster bilo je jasno da je pored eksterijera, Dačija značajno unapredila i enterijer. Centralna konzola sada ima tri metalna prstena koji predstavljaju kontrole novog automatskog klima uređaja, a tu su i novi prekidači za ostale funkcije kao što je aktiviranje ECO režima rada, uključivanje/isključivanje parking senzora, start/stop sistema i slično… Sve je to veoma efektno rešeno kako po pitanju kvaliteta materijala, a tako i po pitanju položaja – što je do sada bio standardni problem sa Dačija vozilima kod kojih su komande obično bile vrlo nezgodno pozicionirane. 

Drugi utisak je bio izuzetno tih rad motora. Kolega iz druge redakcije je sa zadnjeg sedišta odmah dobacio „jel to benzinac?“ na šta ni autor ni kolega sa suvozačke pozicije nisu mogli odmah da odgovore. Nije pomogao ni letimični pogled na vozačku instrumentaciju koji je potpuno nov i koji nema nacrtano crveno polje koje odmah odaje o kojem tipu motora se radi. Zvučna izolacija je u stanju mirovanja dramatično bolja nego što je to bio slučaj kod prethodnika, a izlazak sa parkinga i prvi kilometri na autoputu su ipak potvrdili da je u pitanju dCi 110 agregat. Nešto kraći menjački odnosi (ne samo prvi stepen, već svih šest) su optimizovani da pruže što više snage, dok ukoliko želite nešto ležerniju vožnju autoputem onda će tu mogućnosti pružiti dCi 110 model bez 4WD pogona kome su menjački prenosi nešto duži. 

Zimski pneumatici, 4WD pogon, kraći menjački odnosi i kutijasta karoserija počinju da proizvode nešto primetniju buku pri brzinama većim od 130kmč, kada zvučna izolacija više nije u stanju da izoluje putnički prostor tako dobro kao što to radi pri nižim brzinama. Izuzetno prijatno iznenađenje predstavljaju nova sedišta sa dužim sedalnim prostorom, koja su omogućila da se ruta od oko 200km sa lakoćom odveze bez ikakvih tegoba, što je bila naša zamerka kod prethodnog modela. 

Od Aleksinca se snežni pokrivač već često može naći ne samo kraj puta, već i na obodu kolovoza. Silazak sa autoputa je obeležio izuzetno loš kvalitet puta ka Svrljigu kojeg je ogibljenje Dastera sa lakoćom apsorbovalo i pored novih 17″ točkova koji su još jedan od noviteta kada su u pitanju bolji paketi opreme na novom modelu. 

Prolazimo Kalnu, a snežni smetovi kraj očišćenog puta su skoro 1m visoki, tako da je to bio pogodan momenat da na MediaNav sistemu aktiviramo još jednu novost – 4×4 monitor, koji je prikazivao uzdužni i poprečni nagib, kao i kompas. Potrošnja goriva usled sve niže temperature i sve višeg nagiba puta je bila daleko iznad uobičajenog proseka koji smo imali tokom većeg dela puta, ali ta brojka je i dalje bila vrlo korektna. 

U Hotelu Stara Planina je održana konferencija gde su nam novi Daster ispred kompanije Renault Nissan Srbija predstavili Ivana Mitrović, Milan Belin i Vladmir Jeremić. Dačija od novog Dastera očekuje mnogo, imajući u vidu činjenicu da je prva generacija prodata u više od 2 miliona primeraka! Prodaja kompletne marke je takođe u velikom rastu tokom proteklih godina i jasno pokazuju da je odluka o formiranju niskobudžetne marke bila pun pogodak. 

Pogon i motorizacija su identični – bazni 1.6 16V sa 115KS, TCe 125 sa benzinske strane ponude, dok sa dizel strane stoji 1,5 litarski dizelaš u dCi 90 i dCi 110 verzijama. 4×4 pogon je opcija za sve motore osim za dCi 90, dok je EDC menjač opcija samo za dCi 90.

Novi Daster donosi i nove pakete opreme, čiji su nazivi sada Essential, Comfort i Prestige. Ovi paketi menjaju postojeće Ambiance, Laureate i Freedom, ali je osnovna ideja da se za istu cenu sada dobija dosta više opreme u novoj karoseriji, tako da Prestige nudi keyless, digitalnu klimu, 17″ točkove i više modernih sigurnosnih sistema. 

Cena novog Dastera kreće od 11990 za bazni 1.6 benzinac, dok je bazna dizel opcija 13990E. Modeli sa 4×4 kreću od 13990E za 1.6, preko 15990E za TCe 125 i 16390 za dCi 110. Garantni period je 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara, a na snazi je akcija gde kupci novih vozila dobijaju i dodatni set zimskih pneumatika. Nemanja Šarović   izvor www.nacionalnaklasa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *