Doček Nove godine – prilika za bolji turistički bilans (Video)

Turistička sezona u Srbiji i Beogradu traje tokom čitave godine. Ipak, uoči novogodišnjih praznika naročito smo popularni kod suseda, ali sve više nam dolaze i turisti iz Rusije i Turske.

Kosmopolitska atmosfera na gradskim trgovima širom Srbije doprinosi dobroj zabavi, a za nas kao domaćine to je odlična prilika i da zaradimo. suseda, ali sve više nam dolaze i turisti iz Rusije i Turske.

Kosmopolitska atmosfera na gradskim trgovima širom Srbije doprinosi dobroj zabavi, a za nas kao domaćine to je odlična prilika i da zaradimo.

“Zabava je na vrhu” – slogan je kojim se turisti pozivaju da Novu godinu, ali i čitavu zimu provedu na planinama.

Na Zlatiboru veruju da će koncert Zdravka Čolića privući 50 hiljada gostiju u novogodišnjoj noći. Na Staroj planini i Kopaoniku igraju na kartu dvostrukog zadovoljstva.

Na Staroj planini očekuju najviše gostiju iz Bugarske i Makedonije, a na Kopaoniku iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i iz Turske i Rusije.

“Svi čarter letovi iz Rusije ka Nišu su popunjeni do februara tako da zaista očekujemo veliki broj ruskih turista koji će ove godine posetiti Kopaonik”, kaže Ana Jovanović iz “Skijališta Srbije”.

Pripremila Jasmina Rakočević

Osim planina, svoj deo turističkog kolača u novogodišnjoj noći dobiće i banje.

“Vrnjačka i Prolom banja ove godine beleže veliki broj rezervacija kada je reč o stranim gostima i to svakako treba da raduje sve nas koji se bavimo turizmom”, kaže Aleksandar Seničić iz Jute .

“Gradovi sa svojim tradicionalnim zabavama na trgovima i koncertima koji treba da zagreju atmosferu i dušu i naših gostiju, ali i sugrađana, takođe su spremni za Novu godinu, a to se pre sve ga odnosi na veće gradove”, kaže Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beograd organizuje koncerte na čak tri bine. Možemo li tokom nastupajućih praznika očekivati porast broja turista za gotovo četvrtinu koliko je to bilo prošle godine?

“Možda je to neskromno očekivati toliki rast jer su to sad već veliki brojevi, 24 odsto bi bilo zaista jedna fascinantna cifra, ali 14, 15 posto bi mnogo značilo gradu. Pored novca mnogo znači taj neki vedar duh, duh optimizma s kojim ulazimo u Novu godinu”, ističe Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Doček Nove godine na trgovima organizuju gotovo sve evropske metropole. Samo Beograd ima prednovogodišnji koncert 30. decembra, a prvog januara Ulicu otvorenog srca.

Upravo ta manifestaciaj postaje pravi beogradski turistički brend. Dok se ostali u Evropi oporavljaju od burne noći, Beograđani i gosti prestonice izlaze na ulice i nastavljaju druženje.


Izvor RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *