Niš: Do Dortmunda tri puta nedeljno

Rukovodstvo grada najavilo novu redovnu liniju sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”. Pet karata po 2.899 dinara u jednom smeru, prodato. Tokom leta i sedam čarter- -letova iz Rusije

Niskobudžetna avio-kompanija “Viz er” počela je prodaju karata za letove iz Niša do nemačkog grada Dortmunda, i to tri puta nedeljno. Prvi let je zakazan za 20. avgust, a ovo je treća redovna linija koju je mađarska kompanija uvela sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”.

Lokalna samouprava od 2012. godine ne subvencioniše avio-kompanije, ali još izdvaja oko 4,3 miliona dinara mesečno za subvencije aerodromu. Direktor JP “Aerodrom Niš” Vladica Đurđanović najavio je da će tokom leta imati i sedam čarter-letova iz Rusije, jer postoji interesovanje za banjska lečilišta i turističke centre na Kopaoniku i Staroj planini.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić naveo je da je interesovanje za letove na ovoj liniji veliko i da je prvih pet karata po ceni od 2.899 dinara u jednom smeru, prodato u prvih nekoliko minuta od kada je objavljena linija.– “Viz er” je odabrao Dortmund kao novu destinaciju do koje će leteti sa niškog aerodroma, jer se procenjuje da u okolini ovog grada živi oko 10 miliona potencijalnih putnika.Očekujemo da će popunjenost aviona do Dortmunda biti još i veća nego do Bazela i Malmea i da ćemo do kraja godine, iz Niša prevesti 100.000 putnika – kaže Perišić.

“Viz er” je iz Niša počeo da leti juna prošle godine i to do Malmea i Bazela. Popunjenost ovih letova je više od 90 posto, pa je tako oboren i rekord jer su prevezli do kraja prošle godine 35.519 putnika, što nije zabeleženo od osnivanja aerodroma.

– Iako smo bili pred gašenjem uspeli smo da uz pomoć lokalne samouprave i Vlade Srbije oživimo aerodrom. Do sada nismo platili nijedan penal, jer uspevamo da budemo dobar servis mađarskoj avio-kompaniji – kazao je Đurđanović .

TRANSPORT ROBE

Na aerodromu će do kraja juna biti montiran kargo loder, uređaj koji omogućava utovar robe u velike avione.

– Ovim ćemo omogućiti razvoj kargo saobraćaja.Sa opremom koju sada imamo godišnje prevozimo nekoliko stotina tona robe, a sa nabavkom kargo lodera, povećaćemo kargo prevoz na nekoliko hiljada tona – naglasio je Đurđanović.novosti.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *