Novogodišnja akcija: Dojkinci, vodopad Tupavica, Ponor

Novogodišnja, izuzetno sadržajna akcija Planinarskog društva “Preslap” na Staroj planini. Obilazimo kanjon Rosomački lonci, vodopad Tupavicu i udubljenje Ponor. Bićemo smešteni u planinarskom domu u selu Dojkinci. Akciju je osmislio Nenad Stevanović, izuzetan poznavalac Stare planine.

 

Rosomački lonci, selo Dojkinci, vodopad Tupavica i udubljenje Ponor

Subota i nedelja, 23 i 24.decembar 2017.godine

Planinarsko društvo „Preslap“, za svoje članove i prijatelje, organizuje u subotu i nedelju, 23 i 24.decembra 2017.godine, „novogodišnju akciju“ na Staroj planini, sa puno sadržaja.

Predviđeno je da budemo smešteni u planinarskom domu u selu Dojkinci, koji je posle rekonstrukcije jedan od najlepših i najudobnijih na Balkanskom poluostrvu. Prvog dana akcije, na putu ka Dojkincima, odlazimo do kanjona Rosomački lonci u ataru sela Slavinja. Do sumraka ćemo obići i vodopad Tupavica, visok 45 metara, 5 kilometara uzvodno od Dojkinaca. U zavisnosti od vremenski uslova, može se desiti da ovaj impozantni vodopad bude zaleđen, što će još više pojačati osećaj moći prirode u zimskom ambijentu. Sve vreme kretaćemo se kraj čudesne Dojkinačke reke, jedne od najčistijih u Srbiji, koja izvire ispod dalekog vrha Kopren, a teče kroz divlji predeo koji se naziva Arbinje. Upravo na putu ka Arbinju obrušava se visoki i moćni vodopad Tupavica.

Uveče će naš prijatelj, čuveni učitelj Vladimir Manić, koji je u svojim istraživanjima otkrio više velikih vodopada na Staroj planilni, u planinarskom domu u Dojkincima održati kraće predavanje i projekciju filmskog materijala o lepotama Stare planine.Posle toga, sledi zajednička večera, druženje i zabava uz muziku našeg prijatelja Kirila Kireta Kotevskog.

Drugog dana odlazimo do čudesnog udubljenja Ponor, pravog kratera, istočno od Dojkinaca, na visini od 1400 metara. Na dnu ovog udubljenja ili kratera, jedan potočić izvire u snažnom vrelu, a posle samo desetak metara ponire. Lepa kružna staza, prohodna i po snegu, odvešće nas do Ponora, u koji ćemo se čak i bezbedno spustiti, a onda lagano vratiti nazad do planinarskog doma.

Po povratku u dom, priredićemo i zajednički ručak.

Ako ostane dovoljno vremena, u povratku ka Pirotu i Nišu zastaćemo u selu Rsovci, da posetimo crkvu Svetog Petra i Pavla u kojoj je oslikana i freska „ćelavog Isusa“.

PROGRAM AKCIJE

Subota, 23.decembar 2017.godine:

07:00 – polazak kod Pravnog i Ekonomskog fakulteta

09:00 – kanjon Rosomački lonci

11:00 – dolazak u planinarski dom u Dojkincima, razmeštaj učesnika, pripreme za pešačku turu do vodopada Tupavica

12:00 – 15:30 – odlazak do vodopada Tupavica i povratak do planinarskog doma u Dojkincima

15:30-18:30 – odmor, slobodne aktivnosti

18:30 – predavanje učitelja Vladimira Manića i projekcija filmskog materijala

19:30 – 01:00 – zajednička večera, druženje i zabava. Za muziku je zadužen naš prijatelj Kiril Kire Kotevski.

01:00 – „povečerje“

Nedelja, 24.decembar 2017.godine

08:00 – ustajanje, doručak, priprema za pešačku turu do Ponora

09:00 – 14:00 – pešačka tura Dojkinci – Ponor – Dojkinci

14:00 – zajednički ručak

15:00 – polazak za Niš

15:30 – obilazak crkve Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci

17:00 – kratak predah u poslastičari u Pirotu

19:00 – povratak u Niš

HRANA I VODA: Obezbeđena dva zajednička obroka (večera u subotu i ručak u nedelju). Za pešačke ture hrana iz ranca.

OBUĆA, ODREĆA, OPREMA: Planinarske cipele, kamašne, rezervna majica, rolka, jakna, kapa, rukavice, naočare za sunce, štapovi za hodanje. Odeća i obuća za boravak u domu.

TROŠKOVI AKCIJE: 2000 dinara (prevoz, noćenje u planinarskom domu u Dojkincima, boravišna taksa, večera, angažovanje muzičara Kirila Kotevskog i ručak).

VOĐE AKCIJE: Nenad Stevanović, telefon: 062/637-771 i Miloš Stamenković, telefon: 069/149-88-80.

PRIJAVLjIVANjE ZA AKCIJU: Kod vođa akcije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *