Odloženi Hajlender na Staroj planini

Avanturistički planinarski izazov koji će se naredne godine održati u 15 zemalja sveta stiže napokon i u Srbiju – nakon ovogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, avantura Hajlender Stara planina je zakazana za jun 2021. godine i prijave za zainteresovane su otvorene.

Jednogodišnje odlaganje je samo pojačalo želju avanturista da se upoznaju sa Starom planinom, kažu organizatori, ali i njihovu motivaciju da naprave nesvakidašnji događaj koji jeste vredan čekanja.

Osim internacionalnih učesnika, prvi Hajlender u Srbiji trebalo bi da okupi domaće ljubitelje planinarenja i sličnih aktivnosti na otvorenom, a sve u cilju promovisanja aktivnih životnih stilova, razvoja planinskog turizma i ekološki odgovornog ponašanja.
VIŠE JE RAZLOGA ZBOG KOJIH JE STARA PLANINA ODABRANA KAO LOKACIJA ZA PRVI U SRBIJI. RELJEFNE OSOBINE STARE PLANINE, NJEN GEODIVERZITET I BIODIVERZITET ČINE JE IDEALNIM MESTOM ZA JEDNU OVAKVU AVANTURU. PRE SVEGA, REČ JE O NAJVEĆOJ PLANINI U ISTOČNOJ SRBIJI KOJA JE ZA MNOGE JOŠ UVEK MISTERIJA. NA STAROJ PLANINI SMENJUJU SE PEJZAŽI PRELEPIH KRAJOLIKA I SUROVE, DIVLJE, KAMENITE PRIRODE. A UPRAVO JE TA PRIRODA ČINI IDEALNOM ZA OVU VRSTU DOGAĐAJA. NE TREBA ZABORAVITI DA SE NA OVOJ PLANINI JOŠ NEGUJE DUH VREMENA KADA SE ŽIVELO U SKLADU SA PRIRODOM, TAKO DA ĆE UČESNICI/CE ZAISTA IMATI PUN UGOĐAJ I U SEBI PROBUDITI PRAVI GORŠTAČKI DUH – KAŽU ORGANIZATORI.

Ovaj avanturistički događaj će u 2021. godini biće održan u 15 zemalja sveta, osim Srbije održaće se i u Hrvatskoj, Španiji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Saudijskoj Arabiji, Portugaliji, Sloveniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Severnoj Makedoniji, Egiptu i Maroku.

Avantura na Staroj planini zakazana je od 16. do 21. juna naredne godine.

Nadaju se kraju epidemije; foto: Predrag Vučković

ŽIVEĆI ŽIVOTOM PRAVIH GORŠTAKA, TOKOM TIH PET DANA UČESNICE I UČESNICI ĆE PRELAZITI TRASU DUGU 100 KILOMETARA SA VISINSKIM USPONOM NA 3.400 METARA. SPEKTAKULARNI PLANINSKI PEJZAŽI, MIKS DIVLJE, NETAKNUTE I PRELEPE PRIRODE, REKE, VODOPADI I KAMENA SELA, ČINE STARU PLANINU IDEALNIM AMBIJENTOM ZA OVU AVANTURU – NAJAVLJUJU ORGANIZATORI.

Start avanture je Babin Zub, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je cilj. Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali je dobra fizička kondicija ipak neophodna.

Za učešće se mogu svi prijaviti, bez obzira na pol, a učesnici moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja. Kako dodaju organizatori, ova hajking avantura pogodna je i za kućne ljubimce.

Sve informacije i prijava moguće su na sajtu organizatora na ovom linku.

Osim avanturističkog dela, koji podrazumeva hajking preko Stare planine, Hajlender Stara planina će imati i prateće sadržaje, poput joge i meditacije, upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja i koncerata.

UČESNICI ĆE NA LEĐIMA NOSITI RANČEVE SA POTREBNOM OPREMOM KAO ŠTO SU ŠATOR, VREĆA ZA SPAVANJE, ODEĆA, PRIBOR ZA PRIPREMU JELA, LAMPE, ŠIBICE, KOMPAS I SVE OSTALO ŠTO JE NEOPHODNO ZA BORAVAK U PRIRODI. HRANU I VODU TOKOM SVIH PET DANA OBEZBEDIĆE ORGANIZATOR. UKOLIKO VAM SE UČINI DA JE 100 KILOMETARA IPAK PREVELIKI ZALOGAJ ZA VAS, PRIPREMAMO I EDICIJE SA KRAĆIM TRASAMA – PORUČUJU ORGANIZATORI.

Događaj na Staroj planini organizuju udruženja Kamper planet i Kreativni aktiv novih avantura (KANA), uz suorganizaciju i podršku lokalnih organizacija iz Pirota – Avanturistička mreža, Skyteam, Turistička organizacija Pirot i JP SrbijaŠume.Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *